• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanski rat na "Fejsbuku"

Članovi grupe „Nož, žica, Srebrenica" i oni koji su za njeno ukidanje razvili su pravi surferski rat između Srba, Hrvata i Bošnjaka

 Bosanski rat na "Fejsbuku" Izvor: MONDO

Grupa redovnih posjetilaca internet sajta za druženje „Fejsbuk" pod nazivom „Nož, žica, Srebrenica" i društvo okupljeno oko inicijative za njeno ukidanje razvili su pravi surferski rat između Srba, Hrvata i Bošnjaka, prenosi "Press RS".

U razmjeni oštrih i brutalnih riječi ne preza se ni od poruka punih mržnje koje graniče sa zdravim razumom! Za ovu "bolesnu" pojavu zainteresovala se i svjetska javnost, a upućeni kažu da je nemoguće procijeniti ko je inicirao bosanski rat na „Fejsbuku".

Sagovornik "Pressa RS" iz agencije za monitoring medija, dobro upućen u najnovija dešavanja na „Fejsbuku", tvrdi da grupe na ovom sajtu praktično niču jedna za drugom, a njihovi ratnohuškački nazivi su sve provokativniji.

"U te grupe učlanjuje se veliki broj ljudi sa svih strana svijeta. Otvaraju se rasprave, prijeti, psuje majka četnička/ustaška/balijska, objavljuju ratne fotografije i veličaju zločinci i zločini! Sve to odvija se bez neke naročite kontrole i odgovornosti. Inicijativa za ukidanje grupe koja je veličala zločin u Srebrenici je urodila plodom, pa su je administratori „Fejsbuka" ukinuli. Međutim, neumorni kreatori su odmah osnovali novu, pa je i ona ukinuta, a već narednog dana je pokrenuta još jedna sa istim nazivom", navodi sagovornik lista.

"Stručnjaci koji se bave fenomenima interneta upozoravaju da je ovaj virtuelni rat postao poznat u svetskim razmjerama zbog svojevrsne gluposti srpskih surfera, ali i zbog grupa koje raspiruju mržnju prema Srbima. Međutim, oni su došli do zaključka da se na antisrpske poruke obraća daleko manje pažnje", kaže naš sagovornik.

Inače, na „Fejsbuku" postoji desetak grupa pod nazivom „Ubij Srbina" ili „Srbe na vrbe". One okupljaju veliki broj članova, prvenstveno Hrvata, čije poruke odišu mržnjom prema svemu što je srpsko!

Zanimljivo je da je, u međuvremenu, formirana i grupa „Pokret za nezavisni Sandžak" koja okuplja oko 300 članova. Njihove poruke ilustrovane su fotografijama Alije Izetbegovića, mudžahedina iz BiH i Nasera Orića!

Takođe, na grupi koja je osnovana sa zahtevom da se ukine grupa „Nož, žica, Srebrenica", pojedini članovi ostavljaju poruke tipa: „Ko za Božić kroz Kravicu prođe, Naser Orić, nije Karađorđe". Osim ovakvih pesmica, mogu da se pročitaju i neartikulisani izlivi emocija poput sledeće poruke: „Todoreeee... Teočak, Vozuća, Vlašić... Pliva... Uguši se, četooooo... 500 godina turcizmaaa... Imalo je utisak... Kosovo republika!!!! A još malo i Sandžak!!!".

Međutim, ni Srbi ne zaostaju u emitovanju sličnih poruka, pa je tako jedan član grupe o Srebrenici napisao stihove: „Srebrenico, Srebrenico, gdje je moja raja, kopaj dublje, kopaj dublje, vidjećeš belaja".

Sociolog Miodrag Živanović ubijeđen je da je rat na „Fejsbuku" posledica negativnih vrijednosti, koje mladim ljudima nudi domaći obrazovni sistem.

"Oni su naučeni prvenstveno na pripadnost kolektivu i dovedeni u stanje da neguju samo te plemenske vrednosti, u šta se savršeno uklapa i izrazito negativan uticaj vjerskih zajednica. Ipak, ne vjerujem da „onlajn rat" može značajnije da utiče na javno mnenje, pošto je upotreba interneta u BiH još zanemarljiva, čak i kada se uporedimo sa zemljama u našem neposrednom okruženju", kaže Živanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE