• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Silajdžić odgovoran za političku krizu

Lajčak smatra da je Haris Silajdžić svojim istupima stvorio krizu i znatno otežao političku situaciju u zemlji

 Lajčak: Silajdžić odgovoran za političku krizu Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je danas u Banjaluci da je Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH i član Predsjedništva BiH, svojim istupima stvorio krizu i znatno otežao političku situaciju u zemlji.

"Ako to neko ne vidi, onda nije sposoban da to vidi", rekao je Lajčak novinarima.

Komentarišući optužbe Silajdžića na račun RS i međunarodne zajednice, Lajčak je rekao da je najjednostavnije kritikovati međunarodnu zajednicu i da domaći političari treba da se zapitaju zašto BiH još nije ispunila uslove za liberalizaciju viznog režima i zašto će građani BiH, za razliku od građana Srbije, Crne Gore i Makedonije, ispaštati zbog toga.

"Političari u BiH nisu u stanju da riješe pitanje biometrijskih pasoša", naglasio je Lajčak i upitao zašto BiH nema državno tijelo za borbu protiv korupcije i zašto je negativan izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka evropskim integracijama.

Lajčak je naglasio da Silajdžić, kada nastupa pred Savjetom bezbjednosti UN, nema pravo da "gura" svoju političku platformu, već treba da govori u ime svih građana BiH, i apelovao na političare u BiH da se ponašaju kao državnici kada nastupaju u ime države, "a ne kao sitni političari".

"Apelujem na političare u BiH da se manje bave Miroslavom Lajčakom i međunarodnom zajednicom, a da više razmišljaju zašto postoje problemi nezaposlenosti, korupcije, zašto BiH nazaduje na planu evropskih integracija u odnosu na druge države regiona. Zato nisu krivi Miroslav Lajčak i međunarodna zajednica", naglasio je Lajčak.

Na pitanje namjerava li OHR da zaustavi takvo ponašanje političara u BiH, Lajčak je rekao da međunarodna zajednica ima plan koji se zove evropske integracije BiH i da nema druge alternative.

"Za razliku od domaćih političara, ja sam odgovoran za BiH. Niko neće isprovocirati poteze koji bi mogli da imaju vrlo teške i možda nepredvidive posljedice", rekao je Lajčak.

On je naglasio da bez teških odluka i reformi nema napretka za BiH, te da su reforme jedini način za evropske integracije BiH.

Komentarišući stavove premijera Republike Srpske Milorada Dodika o pravosuđu BiH i Dodikovo izvinjenje onima koji su pogrešno razumjeli njegovu izjavu o Bošnjacima, Lajčak je rekao da u složenoj državi kakva je BiH političari treba da budu oprezni.

"Vladavina prava i poštovanje drugih naroda treba da bude elementarna obaveza i da je svako poštuje", dodao je Lajčak.

SNSD: Nastavak političkih laži

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pismom predsjedniku Savjeta bezbjednosti UN nastavlja da promoviše svoju platformu političkih laži, saopštio je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji smatra da je nedopustivo da se "institucija člana Predsjedništva koristi za pisma i promociju propalih stranačkih platformi".

U saopštenju se napominje da se ovo pismo zasniva na tezi da je Republika Srpska generalni dnevni problem BiH i provođenja Dejtonskog sporazuma, jer neprestano vrši opstrukciju njegove primjene.

SNSD navodi da Silajdžić na ovaj način plasira još jednu laž UN i svijetu, iako je opštepoznato da je imovinski aspekt povratka riješen u 99 odsto slučajeva i da nijedan organ, nadležan za BiH i Dejton, već godinama nije zvanično i nezvanično pominjao da RS vrši opstrukciju bilo kom segmentu.

"SNSD smatra nedopustivim da se institucija člana Predsjedništva koristi za pisma i promociju propalih stranačkih platformi", navodi se u saopštenju koje je potpisao izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Ova stranka ističe činjenicu da je "RS mnogo više učinila za BiH nego BiH za RS".

U saopštenju se navodi da od ukidanja Vojske RS, entitetskog računa PDV-a, do teritorijalnih ustupaka ili oduzimanja teritorija, na osnovu odluka visokog predstavnika, RS od BiH dobija neprestano političko poniženje putem zahtjeva za ukidanje i ocjena o "genocidnoj tvorevini".

"SNSD i funkcioneri SNSD-a u organima RS i BiH zalažu se za dejtonsku formulu BiH, a to znači za samu BiH bez ikakvog rušenja i ukidanja i nikada neće pristati na lažne ocjene o opstrukciji, bilo da je to ona, bilo BiH", ističe se u saopštenju i poručuje da SNSD nikada neće odustati od RS kao trajnog sastavnog dijela BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE