• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština RS usvojila Zakon o nasljeđivanju

Za razliku od važećeg zakona iz zaostavštine izdvojeni su predmeti domaćinstva manje vrijednosti, kao što je pokućstvo, namještaj, posteljina...

 Skupština RS usvojila Zakon o nasljeđivanju Izvor: MONDO

Narodna skupština RS usvojila je bez rasprave Zakon o nasljeđivanju u kome su, za razliku od važećeg zakona, iz zaostavštine izdvojeni predmeti domaćinstva manje vrijednosti, kao što je pokućstvo, namještaj, posteljina i slično, a koji služe svakodnevnim potrebama ostaviočevih potomaka, supružnika i njegovih potomaka.

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da će iz zaostavšte biti izdvojeni ovi predmeti, ako su ova lica sa ostaviocem živjela u istom domaćinstvu i da po odredbama ovog zakona postaju zajednički vlasnici nad ovom imovinom.

Poslanici su, takođe, bez diskusije, usvojili Zakon o upravnoj inspekciji kojim se pripisuju ovlašćenja, prava, obaveze i odgovornosti upravnih inspektora, sankcionisanje organa uprave, jedinica lokalne samouprave i drugih institucija koje vrše javna ovlašćenja za neprimjenjivanje propisa iz nadležnosti upravne inspekcije.

Ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac rekao je da je prihvatljiv amandman Zakonodavnog odbora Narodne skupštine da se inspekcija, osim u parlamentu, vrši i u Vijeću naroda RS.

U članu 27. zakona navodi se da će se novčanom kaznom od 2.000 do 10.000 KM kazniti za prekršaj javno preduzeće, javna ustanova ili druga organizacija koja vrši javna ovlašćenja, ako upravnom inspektoru onemoguće vršenje inspekcijskog nadzora ili ne stave na uvid traženu dokumentaciju i podatke od značaja za vršenje nadzora, ne postupe po rješenju upravnog inspektora, ne obavijeste ga o izvršenim inspekcijim mjerama i ako ne dostave u ostavljenom roku tražene podatke.

Usvojen je i Zakon o ovlašćenjima Auto-moto saveza RS koji je donesen radi usklađivanja sa odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH iz 2006. godine, a kojim je na jedinstven način u BiH, uređeno vršenje i nevršenje javnih i drugih ovlašćenja, što postojećim zakonom nije uređeno.

Na sjednici je usvojen i Zakon o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je donesen zbog usaglašavanja pojedinih odredbi sa Zakonom o doprinosima, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i Zakonom i izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić rekao je da će se nedonošenje ovog zakona negativno odraziti na rad Poreske uprave RS u pogledu naplate doprinosa za PIO, odnosno Fonda za PIO u pogledu isplate penzije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE