• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brod i Kostajnica ostaju bez "Bosanskog"?

Narodna skupština je odlučila da se ovaj nacrta zakona uputi u javnu raspravu, koja će se održati u roku od 90 dana.

 Brod i Kostajnica ostaju bez "Bosanskog"? Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je Nacrt zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim se predlaže da se imena opština Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica mijenjaju u Brod i Kostajnica.

Narodna skupština je odlučila da se ovaj nacrta zakona uputi u javnu raspravu, koja će se održati u roku od 90 dana.

Ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac rekao je da su na javnoj raspravi u Bosanskoj Kostajnici prisutni građani bili jednoglasni u stavu da naziv opštine bude Kostajnica, dok je na onoj u Bosanskom Brodu najviše podrške dobio naziv ''Brod Srpske“, a nešto manje ''Bosanski Brod''.

''Imajući u vidu opredjeljenje građana za ova dva naziva, Vlada se odlučila da naziv opštine bude samo Brod“, objasnio je Lipovac.

Šaban Sivić iz Stranke za BiH upitao je ko su ti građani koji su se tako izjasnili, navodeći da su prije rata u ovim gradovima živjele dvije trećine Bošnjaka koji se nikada ne bi saglasili sa brisanjem prefiksa "bosanski“.

On je najavio da će delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon.

Ramiz Salkić rekao je da Klub poslanika SDA-SDP ima primjedbu što nije došlo promjene statusa pojedinih opština koje nemaju uslove da budu opštine.

''Osim toga, ne vidimo nijedan razlog zašto ne bi ostao naziv Bosanska Kostajnica kada imamo Hrvatsku Kostajnicu“, naveo je Salkić, dodavši da je jasno da neki žele da se izbriše sve što asocira na BiH.

Poslanik PDP-a Diana Čekić smatra da naziv Kostajnica nikoga ne vrijeđa bez obzira na naciju i dodala da je naziv manje važan od činjenice da granice ove opštine nisu definisane.

Poslanik SNSD-a Siniša Dodik predložio je da se opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo ujedine u jednu funkcionalnu opštinu i tako se napravi jedna jaka opština koja će privući domaće i strane investitore.

"Ovakva organizacija grada Istočno Sarajeva nije dobra i komplikuje život građanima, jer postoji teritorialna cjelina koja obuhvata vodovod i ostale infrastrukturne objekte. Građani imaju velike probleme, jer im se imovina nalazi u dvije opštine, zbog toga što linija razgraničenja bukvalno prolazi između kuća i nije prirodna“, naveo je Dodik.

Snježana Božić iz SDS-a pitala je Dodika da li želi ujedinjenje opština, jer su u obje načelnici iz SDS-a.

Milanko Mihajlica iz SRS RS smatra da Banjaluka treba da promijeni organizaciju i da taj grad treba decentralizovati osnivanjem nekoliko opština. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE