• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijan: Mijenjati nekonkonkuretan sistem

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan smatra da BiH ima nekonkonkuretan sistem koji treba mijenjati.

 Gregorijan: Mijenjati nekonkonkuretan sistem Izvor: MONDO

Obraćajući se učesnicima promocije Izvještaja o konkurentnosti BiH u Sarajevu, on je konstatovao da je Parlamentarna skupština u BiH u posljednje dvije godine donijela samo 20 zakona, od čega je jedan o povećanju plata poslanicima.

"U toku dvije godine aktivnosti koje se odnose na građane stavljane su na čekanje. Pod time podrazumijevam otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje u pružanju socijalnih usluga i osnovne infrastrukture, te pomake u pogledu evroatlantske integracije, što može ponuditi garanciju stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta", upozorio je Gregorijan.

Prema njegovoj ocjeni, medijska pažnja i politička energija uvučeni su u duboki međustranački ćorsokak, što ima više veze sa podjelom bogatstva nego sa njegovim stvaranjem i više veze sa ličnostima nego sa principima.

''Ono što je značajno napomenuti jeste da se u ovogodišnjem izvještaju o konkurentnosti politička nestabilnost i neefikasna administracija navode kao osnovni uzroci slabog učinka ove zemlje'', rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Gregorijan je naglasio da je BiH "pala" i u kategorijama u kojima se mjere efikasnost institucija i kvalitet infrastrukture, kao i u oblasti visokog obrazovanja i inovacija, te u skoro svim aspektima funkcionisanja njenog unutrašnjeg tržišta, što je ozbiljno ugorilo mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

''Ukoliko se preduzmu razumne mjere na poboljšanju poslovnog okruženja, rejting BiH u okviru Izvješataja o globalnoj konkurentnosti za sljedeću godinu može biti znatno bolji, a što je još važnije, svakodnevni život u ovoj zemlji može biti puno bolji'', zaključio je Gregorijan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE