• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH o istrazi u "CIPS" predmetu

Tužilaštvo BiH vodi istragu o široko rasprostranjenoj zloupotrebi sistema za izdavanje ličnih karata i pasoša u tzv. "CIPS" predmetu.

 Tužilaštvo BiH o istrazi u "CIPS" predmetu Izvor: MONDO

U prvoj fazi, 28. maja uhapšeno je 19 osumnjičenih i izvršen je pretres na brojnim državnim i privatnim adresama (uključujući i urede za izdavanje ličnih karata i pasoša na četiri lokacije.

Originalne lične karte i pasoši s lažnim imenima mogli su se lako dobiti iz projekta CIPS, sada poznatog kao IDDEEA (Agency for Identification Documents, Registers and Data Exchange of BiH) za 2.000 evra.

Među osumnjičenima se nalaze i brojni službenici i rukovodioci koji rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) i u organima Distrikta Brčko na poslovima izdavanja ličnih karata i pasoša. (Među uhapšenima i osumnjičenima za sada nema uposlenika IDDEEA-e).

Trenutno niko od ovih 19 osumnjičenih nije u pritvoru. Svi osumnjičeni koji su na službenim pozicijama u MUP-u RS-a ili u organima Distrikta Brčko trenutno su suspendirani s dužnosti.

Od spomenutog datuma (28. maja), istražni timovi SIPA-e i Policije Distrikta Brčko analiziraju dokaze koji su prikupljeni prilikom pretresa i vrše saslušavanja osumnjičenih i svjedoka u ovom predmetu.

Trenutno se prikupljaju dokazi protiv većeg broja osumnjičenih koji potkrepljuju optužbe za zloupotrebu položaja i druga krivična djela, a optužnice će biti pripremljene nakon što se završe sve istražne radnje, uključujući i obradu informacija dobivenih od susjednih zemalja koje se odnose na autentičnost pratećih dokumenata koji, navodno, dolaze iz tih zemalja.

Tokom druge faze istrage, a nakon saslušanja osumnjičenih i pregleda materijalnih dokaza, osumnjičeno je još osam osoba iz raznih gradova Bosne i Hercegovine.

Ovi novi osumnjičeni, sve službenici MUP-a RS-a ili organa Distrikta Brčko, uhapšeni su 16. septembra, pri čemu je šest osoba pritvoreno, koji su kasnije pušteni uz izricanje mjera zabrane.

Svih osam osumnjičenih je suspendovano sa službenih dužnosti.

U sklopu treće faze, odnosno istražnih radnji spomenutog odjela Tužilaštva BiH identificiran je određeni broj osoba koje nemaju pravo na državljanstvo BiH ili su dobile lične karte na osnovu lažnih dokumenata.

U toku su pripreme kako bi se ove osobe ispitale zajedno sa službenicima koji su im omogućili dobijanje državljanstva BiH i ličnih karata. Tužilaštvo BiH je, takođe, zaprimilo i slučaj iz Federacije BiH gdje stoji da je član jedne kriminalne grupe dobio lažni identitet uz saučesništvo službenika MUP-a KS-a, koji je zaposlen u kanceriji za izdavanje pasoša i ličnih karata.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE