• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribunal na sajtu ignoriše zločine nad Srbima?

Nova veb stranica Haškog tribunala izazvala je oštro protivljenje i nezadovoljstvo predstavnika nevladinih organizacija iz RS.

 Tribunal na sajtu ignoriše zločine nad Srbima? Izvor: MONDO

Redizajnirana veb stranica Haškog tribunala, koja je predstavljena u Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci, izazvala je oštro protivljenje i nezadovoljstvo predstavnika nevladinih organizacija iz RS i novinara srpskih redakcija, jer nijednom riječju ne spominje zločine nad Srbima u BiH.

Na veb stranici se govori o trogodišnjoj "opsadi" Sarajeva od JNA, svjedočenjima Bošnjaka u Hagu, o zločinima koje su počinili Srbi, ali nisu pomenuti zločini nad Srbima. Zbog toga su tokom izlaganja portparola Haškog suda i predstavljanja veb stranice novinari srpskih redakcija, među kojima i novinar Srne, demonstrativno napustili salu u kojoj je održavana prezentacija.

Predsjednik Saveza logogaraša RS Branislav Dukić rekao je nakon što su predstavnici Haškog suda predstavili novu veb stranicu da je ovo još jedan primjer da je Haški sud političko tijelo, a ne sud pravde.

"Na veb stranici prikazana su samo stradanja Bošnjaka i eventualno malog broja Hravata, što pokazuje da je zadatak suda u Hagu, koji treba da se zatvori 2010. godine, da dokaže da su Srbi genocidan narod", rekao je Dukić i naglasio da je i ovo primjer da nema pomirenja u BiH.

Dukić je naveo da je na ovoj veb stranici Kosovo označeno kao posebna država, dok RS nije spomenuta i zaboravlja se da je BiH sastavljena od dva entiteta.

"Na ovoj veb stranici govori se o opsadi Sarajeva od strane JNA, iako svi znamo kako je prilikom napuštanja Sarajeva u Dobrovoljačkoj ulici stradalo više od 70 pripadnika JNA", rekao je Dukić i ponovio da u zgradi nekadašnje kasarne "Viktor Bubanj" u Sarajevu, kroz koju je tokom rata prošlo više od 5.000 Srba, od kojih je 70 pobijeno, sjede tužioci "na kostima tih žrtava".

Dukić je ukazao da na veb stranici Haškog tribunala nema ni pomena o pobijenim Srbima u Bratuncu, Sijekovcu, u "tuzlanskoj koloni", Dobrovoljačkoj ulici i mnogim drugim mjestima na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih civila i boraca RS Nedeljko Mitrović rekao je da je očekivao uravnotežen pristup i nepristrasnost Haškog tribunala bar kada je u pitanju veb stranica.

On je ukazao da je netačan pristup kada je riječ o početku rata u BiH, kao i da prezentacija o opsadi Sarajeva od JNA nije tačna, jer je na Srbe pucano iz bolnice na Koševu i mnogih drugih mjesta.

"Ovo je šok i potvrda da je Haški tribunal instrument politike koji samo koristi presude u političke ciljeve preoblikovanja BiH", rekao je Mitrović.

Zamjenik sekretara Haškog suda Džon Hoking rekao je da nova veb stranica Haškog tribunala predstavlja "dobitak i poboljšanu razmjenu informacija sa građanima širom svijeta, a naročito sa građanima bivše Jugoslavije".

"Nova veb stranica biće jako važna da se premosti geografki prostor između Haga i građana BiH. Na ovoj stranici vide se i lokacije zločina na prostorima bivše Jugoslavije", naveo je Hoking i dodao da će veb stranica biti od posebne koristi za pravosudne organe u RS i FBiH, sa kojima Haški tribunal ima dobru saradnju.

Portparol Haškog suda Nerma Jelačić istakla je da nova veb stranica informiše građane o radu ove institucije na njihovim jezicima, dodajući da se na stranici vide lokacije, gradovi i opštine u kojima su počinjeni zločini kojima se bavi Haški tribunal.

Prezentaciji veb stranici Haškog tribunala prisustvovali su predstavnici Sekretarijata Vlada RS za odnose sa Haškim tribunalom, predstavnici MUP-a RS, glavni republički tužilac Amor Bukić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE