• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Nema prostora za novi ustav!

Lider SDS-a Mladen Bosić smatra da u BiH trenutno nema prostora za pravljenje novog ustava.

 SDS: Nema prostora za novi ustav! Izvor: MONDO

Sa pozicije Republike Srpske (RS) to bi značilo napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra Bosić.

On je u intervjuu za Srnu upozorio da bi izrada novog ustava bila najveća moguća greška koju bi, eventualno, mogli napraviti političari iz RS.

"Realnost je da dođe do amandmanskih promjena Ustava BiH i u tom pogledu ne očekujem da će se desiti bilo šta spektakularno, ukoliko bošnjački i hrvatski političari ne budu insistirali na temeljnim ppomjenama koje odstupaju od osnovnih principa Dejtonskog sporazuma", istakao je Bosić.

Još je rekao da u svjetlu budućih ustavnih promjena ne vidi mogućnost ukidanja kantona u Federaciji BiH (FBiH), jer ne postoji spremnost bošnjačke strane da prihvati formiranje trećeg entiteta.

"Vjerovatno će kantoni sa hrvatskom većinom pokušati da svojim objedinjavanjem i specijalnim vezama na neki način ostvare surogat trećeg entiteta u BiH", predviđa lider SDS-a.

Govoreći o mogućnosti ukidanja OHR-a u 2009. godini i ulozi Kancelarije EU u BiH, Bosić je rekao da je očekivao da OHR bude ugašen još 2006. godine, ali da je njegova uloga nastavljena zahvaljujući, kako on ocjenjuje, "učestalim tenzijama između lidera SNSD-a Milorada Dodika i lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića".

"U BiH je stvorena takva situacija da, ukoliko neko želi, može u svakom trenutku da proizvede dodatnu političku krizu koja može biti razlog za dalji ostanak OHR-a , zbog čega mislim da je veoma teško predviđati odlazak OHR-a naredne godine, mada mu je davno bilo vrijeme da ode iz BiH", smatra Bosić.

On ocjenjuje da je 2008. godinu u BiH obilježila konstantna tenzija i nemogućnost dogovora između vladajućih struktura u BiH, ističući da će početkom naredne godine kritičan događaj u BiH biti upravo - ustavne promjene.

"Mislim da je 2008. godinu uglavnom obilježila svjetska ekonomska kriza koja će pravi efekat u RS imati u drugoj polovini 2009. godine", istakao je Bosić.

Lider SDS-a je zaključio u intervjuu Srni da loša ekonomska situacija u BiH naredne godine neće uticati smirujuće na političku krizu u BiH, "jer ona uvijek proizvodi težu političku situaciju i kompleksnije međusobne odnose u zemlji".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE