• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija se ne raduje "Alžircima"

Savjest mi je mirna i sve je urađeno po zakonu, rekao je nakon povratka "Alžirske trojke" Zlatko Lagumdžija.

 Lagumdžija se ne raduje "Alžircima" Izvor: MONDO

Nakon što su trojica Alžiraca sa državljanstvom BiH iz takozvane "Alžirske grupe" prebačeni u utorak uveče u Sarajevo, jedan od njih "progovorio" je javno.

"Pokušajte zamisliti koliku radost osjećam. Bio sam skoro sedam godina na kraju svijeta, na najgorem mjestu na svijetu. To se ne može opisati", kazao je Ait Idr Mustafa za "Avaz".

"Plakali smo od sreće svi zajedno. Zamislite kako je to. Bilo bi teško i da je čovjek nešto uradio, ali je posebno teško kada je čovjek potpuno nevin", govori Mustafa.

Kaže da je u dobrom zdravstvenom stanju, ali umoran .

Mustafina supruga Sabiha Delić i njihova djeca sve vrijeme su htjeli ostaviti za sebe, nakon njegovog povratka kući. Sabiha do posljednjeg momenta nije bila potpuno sigurna da će supruga ponovo vidjeti. Nije, kaže, neposredno pred slijetanje aviona u Sarajevo, mogla ni zamisliti kako će taj susret izgledati.

Ekipa "Dnevnog avaza" bila je u stalnom kontaktu s porodicama Alžiraca, koje su do samog susreta s nevjericom slušale informacije o njihovom oslobađanju.

Nakon rutinskog postupka utvrđivanja identiteta u Agenciji za istrage i zaštitu BiH, Boudela Hadž, Ait Idr Mustafa i Muhamed Nešle daleko od očiju novinara otišli su svojim kućama, suprugama i djeci.

Ministarstvo bezbjednosti BiH ranije je svu trojicu Alžiraca koji su se vratili u Sarajevo proglasilo opasnim po nacionalni interes BiH. Prema nezvaničnim informacijama, u narednom periodu i u skladu s takvom kvalifikacijom bezbjednosne agencije nadziraće kretanje i djelovanje ove trojke.

Zlatko Lagumdžija nema razloga da se raduje povratku "alžirske grupe" u BiH. Od početka do kraja njihove golgote slučaj izručenja petorice državljana BiH arapskog porijekla američkim vlastima svjedoči o moralnom i političkom sunovratu predsjednika SDP-a, piše još "Avaz".

Sud u Vašingtonu 21. novembra ove godine odlučio je da su Alžirci nelegalno držani u Gvantanamu i naredio je njihovo oslobađanje.

Istovremeno, u junu ove godine Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv nekadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zlatka Lagumdžije, nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Tomislava Limova i nekoliko radnika ovog ministarstva i Centralnog zatvora Sarajevo, zbog sumnje da su protivpravno isporučili građane BiH vlastima SAD u vojnu bazu Gvantanamo.

U vrijeme izručenja Lagumdžija je u intervjuu za jedan nedjeljnik izjavio da mu je "savjest mirna i da je sve urađeno po zakonu". Čak je, onako osorno i bezdušno, utvrdio da ne bi mirno spavao da "Alžirci" nisu otišli u Gvantanamo, a da se dobro osjeća jer su oni upravo tamo završili.

Danas, međutim, kada je svima postalo jasno da su nevini ljudi godinama ležali u zatvorima, Lagumdžija tvrdi da nema veze s izručenjem i da je osobno participirao u njihovom oslobađanju, što samo potvrđuje o kakvoj se dvoličnoj i beskrupuloznoj ličnosti radi.

Biće zanimljivo vidjeti kakve će finansijske i sudske posljedice imati povratak Alžiraca u Sarajevo. Izvjesno je, da će država morati da nadoknadi štetu koja je napravljena nelegalnim izručenjem, piše list.

Takođe, izvjesno je da ni Lagumdžija neće moći da izbjegne zakonsku odgovornost. Već pokrenuta istraga Kantonalnog tužilaštva Sarajevo nije završena, a Alžirci s oslobađajućom presudom iz SAD donose i nove optužujuće dokaze o kriminalnoj ulozi bivšeg vođe Alijanse za potjere.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE