• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojnici BiH spremni za Afganistan?

Oružane snage BiH spremne za mirovnu misiju u Avganistanu!?

 Vojnici BiH spremni za Afganistan? Izvor: MONDO

Vršilac dužnosti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić rekao je da su Oružane snage BiH spremne za mirovnu misiju u Avganistanu, ukoliko je odobre Predsjedništvo i parlament BiH.

On je naveo da postoji dovoljan broj dobrovoljaca za misiju u Avganistanu, iako je ona rizičnija od misije u Iraku.

"Ukoliko Predsjedništvo BiH odobri misiju u Avganistan, opet će se ići na dobrovoljno prijavljivanje vojnika BiH, jer je to najbolji način", rekao je Milojčić za banjalučke "Nezavisne novine".

On je istakao da nije zadovoljan dosadašnjim budžetskim izdvajanjem za vojsku, ističući da je neophodno povećati budžet Oružanih snaga ukoliko BiH želi ući u NATO.

"Budžet koji se odobrava za odbranu ni jedne godine nije bio dovoljan. Mi smo ove godine tražili 489.470.000 KM, a Ministarstvo finansija i trezora BiH nas je u nacrtu budžeta za 2009. godinu ograničilo na 384.320.000 KM", precizirao je Milojčić.

On je naveo da je angažovanje jedne rotacije Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u Iraku u trajanju od šest mjeseci koštalo 1.150.000. KM, odnosno za dvije rotacije na godišnjem nivou 2.300.000 KM.

Milojčić je rekao da je svaki pripadnik Oružanih snaga BiH, osim redovne plate koju je u BiH primala njegova porodica, u misiji u Iraku u zavisnosti od pozicije primao 80 do 120 evra dnevnicu i osiguranje.

On je dodao da bi u slučaju pogibije porodici pripadnika Oružanih snaga BiH bilo isplaćeno 100.000 KM, a u slučaju invaliditeta 200.000 KM.

"Na svu sreću, sve naše angažovanje za protekle tri i po godine u Iraku prošlo je bez i jednog povređivanja i to je uspjeh", naglasio je Milojčić.

On je istakao da je BiH jedna od rijetkih zemalja koja je svoj cilj članstva u NATO definisala i zakonom, pa u NATO ne ulaze Oružane snage BiH, nego država.

"Što se tiče Oružanih snaga, naše opredjeljenje je da ćemo da uradimo sve što se bude zahtijevalo, ali ostale strukture države treba da daju svoj doprinos da bismo otišli korak naprijed. Sve što se zahtijevalo od Oružanih snaga BiH mi smo uradili“, dodao je Milojčić.

On je podsjetio da su na NATO samitu u Rigi Oružane snage BiH primljene u program Partnerstva za mir, što je prvi korak prema Alijansi, dok je na zadnjem samitu NATO u Bukureštu dobijen intenziviran dijalog.

"Sljedeća, predzadnja stepenica, je Akcioni plan za članstvo (MAP plan). Očekujemo da bi se to moglo dobiti u toku naredne godine", rekao je Milojčić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE