• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijevoznici iz RS za dijalog

Problem oko CEMT dozvola treba riješiti dijalogom, a radikalane mjere ostaju kao posljednji model, istakli prevoznici iz RS.

 Prijevoznici iz RS za dijalog Izvor: MONDO


Prevoznici iz Republike Srpske (RS) dogovorili su se u nedjelju na sastanku u Banjaluci da će radikalnim mjerama, blokadi graničnih prelaza i putnih pravaca, pristupiti ukoliko institucije sistema ne riješe pitanje raspodjele CEMT dozvola za ovu godinu.

"Jednoglasno je izražen stav da ovaj problem, koji predstavlja vitalno pitanje za rad transportnih preduzeća iz RS, bude riješen dijalogom, a da radikalane mjere ostaju kao posljednji model", ističe se u saopštenju sa današnjeg sastanka Udruženja prevoznika za teretni saobraćaj iz RS.

Prevoznici iz RS dogovorili su da još jednom pokušaju da svoja prava ostvare na način koji im pripada u skladu sa članom 3 Pravilnika o kriterijumima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prevoz robe domaćim prevoznicima, CEMT dozvola, kroz legalne institucije sistema, pregovorima i traženjem podrške u Privrednoj komori i Vladi RS.

U saopštenju se navodi da će razgovori u Komori i Vladi RS biti održani sutra, nakon čega će biti donesena konačna odluka o daljim mjerama u cilju rješavanja načina raspodjele CEMT dozvola.

Udruženje prevoznika teretnog saobraćaja iz RS nezadovoljno je odlukom Ministarstva komunikacija i transporta BiH da im ove godine bude dodijeljeno samo 22 odsto CEMT dozvola koje su im potrebne za prevoz tereta u inostranstvu.

Oni traže da kvota dozvola bude vraćena na prethodno stanje, odnosno da prevoznici iz RS dobiju jednu trećinu ukupnog broja dozvola.

U saopštenju za javnost sa današnjeg sastanka navodi se da je 105 registrovanih prevoznika u međunarodnom drumskom saobraćaju, koji su prisustvovali sastanku u Banjaluci, utvrdilo da je Pravilnik o kriterijumima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prevoz robe domaćim prevoznicima grubo prekršen na štetu prevoznika iz Srpske.

Prevoznici iz RS uputili su 31. decembra pismo najvišim zvaničnicima RS i BiH sa zahtjevom za obustavu protivpravne raspodjele dozvola za međunarodni transport robe, poništavanje konačne liste i raspodjelu u skladu sa pravilnikom, u kojem su najavili da će, u suprotnom, 5. januara blokirati granične prelaze.

Prevoznici iz Srpske uputili su urgentno pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću, predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku i ministru komunikacija i transporta BiH Boži Ljubiću.

Oni traže da hitno budu ispoštovana njihova prava i zakon i da se obavi raspodjela CEMT dozvola u skladu sa Pravilnikom o načinu raspodjele CEMT dozvola za 2009. godinu u omjeru trećina za RS, a dvije trećine za FBiH, i to prema vrsti dozvola.

"Poštujemo podršku Vlade RS od 30. decembra, ali kako vrijeme ne ide nama u korist, molimo vas da urgentno intervenišete da se protivravni postupak raspodjele CEMT dozvola za 2009. godinu obustavi i konačna lista poništi, a komisija u novom sazivu ispoštuje zakonom utvrđen kriterijume za raspodjelu CEMT dozvola u omjeru trećina za RS, a dvije trećine za FBiH", navodi se u pismu prevoznika Srpske dostavljenom Srni.

U RS postoji stotinu prevozničkih firmi čija je osnovna djelatnost međunarodni transport roba.

Godinama unazad podjela CEMT dozvola vršena je tako da RS dobije trećinu, a FBiH dvije trećine tih dozvola.

Sporni pravilnik o raspodjeli dozvola utvrdila je `krnja` komisija Ministarstva komunikacija i transporta BiH iz koje su se zbog nepravilnosti u radu povukla dva srpska člana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE