• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na Srbe stradale u Kravici

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici služen parastos za srpske vojnike i civile koji su na Božić ubijeni.

 Sjećanje na Srbe stradale u Kravici Izvor: MONDO

Parastosom u crkvi u Kravici kod Bratunca, u Republici Srpskoj, u ponedeljak je obilježena 16. godišnjica stradanja 49 srpskih civila koje su na Božić, 7. januara, 1993. godine ubili pripadnici muslimanske Armije BIH, a 86 ranili.

Jake muslimanske oružane snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, napale su u ranu zoru iz više pravaca Kravicu i okolna srpska sela i sve mještane koji nisu uspjeli da pobjegnu ubili i izmasakrirali na kućnom pragu.

Medju ubijenima na Božić 1993. godine bilo je najviše žena, djece i staraca. Sedmoro zarobljenih je poslije tortura i mučenja ubijeno.

Više od hiljadu mještana Kravice, noseći djecu i ranjenike, uspjelo je da se kroz smetove na putu, dugom oko pet kilometara, preko planinskih prevoja probije do Drine, a onda su čamcima prebačeni u Srbiju.
Poslije Božića, pronadjeno je i sahranjeno samo devet srpskih civila, dok su posmrtni ostaci 40 masakriranih mještana pronadjeni i identifikovani tek dva mjeseca kasnije.

U ovom najvećem srpskom naselju u Srednjem Podrinju bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Mjesna zajednica "Kravica", u kojoj je prije rata živjelo 2.500 stanovnika, tokom ratne 1992. i 1993. godine bila je stalna meta napada naoružanih muslimana iz okolnih sela, Srebrenice i Bratunca, koji su u tom periodu ubili 152 srpska civila, a 168 ranili.

Za te zločine, kao i za sve ostale počinjene na području Srebrenice i Bratunca, još ni jedan Bošnjak nije odgovarao, a Haški tribunal je 3. jula 2008. godine Orića oslobodio optužnice zbog, kako je obrazloženo, nedostatka dokaza.

Na prostoru od 64 kvadratna kilometra mjesne zajednice "Kravica" muslimani su razorili sva sela i zaseoke, njih ukupno 30, u kojima je srušeno svih 688 stambenih i 27 društvenih objekata.

Od tih 30 sela, 26 su i danas potpuno prazna i razorena, a tako će vjerovatno i ostati.

Samo se u četiri sela vratio zanemarljivo mali broj starijih ljudi.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE