• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ali Hamad napušta BiH?

Još je neizvjesno da li će bivši oficir Al Kaide i komandir jedinice u sastavu "El mudžahedin" odreda Ali Hamad napustiti BiH.

 Ali Hamad napušta BiH? Izvor: MONDO

Da li će spakovati kofere ili će nadležni organi iskoristiti ono što Bahreinac zna o počinjenim ratnim zločinima nad srpskim i hrvatskim civilima i vojnicima, nije još poznato.

Odgovor na ovo pitanje ne zna se ni sedam dana poslije Hamadovog prebacivanja iz zeničkog Kazneno-popravnog zavoda u Imigracioni prihvatni centar u Lukavici, gdje je pod kontrolom Službe za poslove sa strancima BiH, piše današnji banjalučki "Fokus".

"Još sam u Imigracionom centru i ne znam šta će se dalje dešavati. Ne znam ni koliko dugo mogu da budem ovdje prije eventualnog protjerivanja iz BiH. Ipak, to me neće spriječiti u namjeri da nastavim svoju borbu za istinu", poručio je Ali Hamad u izjavi banjalučkom listu.

Prema njegovim riječima, svoju borbu nastaviće dalje od očiju javnosti, jer mu, kaže, nije potreban publicitet i stalno pojavljivanje u medijima.

Ono što ima da kaže, najavio je, reći će samo istražnim organima, ukoliko oni žele da to čuju.

Da je Hamad važan svjedok nemilih dogadjaja iz proteklog rata, govori i podatak da je i Haški tribunal, prvi put u svojoj istoriji, organizovao saslušanje van sjedišta suda.

List podsjeća da je, zbog Hamada, Sudsko vijeće Haškog tribunala u jesen 2007. godine organizovalo saslušanje u Sarajevu u procesu protiv bivšeg komandanta Armije BiH generala Rasima Delića.

Tokom svjedočenja, Hamad je Sudskom vijeću otkrio niz detalja o organizaciji odreda "El mudžahedin", saradnji s vojnim i političkim zvaničnicima BiH, ali i o monstruoznim zločinima islamskih svjetih ratnika nad srpskim i hrvatskim civilima i vojnicima.

Jedan od primjera je i ubistvo nepoznatog srpskog vojnika, tokom akcije na Vozući u jesen 1995. godine.

Hamad je ispričao kako se jedan srpski vojnik predao njegovoj jedinici, ali je iskoristio prvu priliku da umakne.

Nesrećni mladić je pobjegao u pogrešnom smijeru, tako da je ubrzo pao u ruke pripadnicima zloglasne (Abu) Zubejrove jedinice u sastavu "El mudžahedin" odreda.

Prema riječima Hamada, Zubejrovi vojnici prvo su pucali u njega, a zatim je komandant Abid Ešergan uzeo nož, preklao ga i odsjekao mu glavu.

Hamad, koji je u BiH ratovao pod imenom Abu Ubejda al-Bahreini, o ovom je obavijestio Abu Zubejra, po kome je jedinica i dobila ime, ali mu je on rekao da on odobrava ritualna ubistva zarobljenika.

Slučaj je prijavio i šefu Specijalne jedinice Trećeg korpusa Armije RBiH Seadu Rekiću koju mu je, ispričao je Hamad, rekao da on ništa ne može da uradi po tom pitanju.

Od komandanta Trećeg korpusa generala Sakiba Mahmuljina, kako tvrdi, nikada nije dobio nikakav odgovor.

Hamad je, piše "Fokus", svjedočio i o pokolju hrvatskih civila u selu Guča Gora, zatim ubistvu novinara Bi-Bi-Sija, pucnjavi na helikopter Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i o mnogobrojnim drugim zločinima mudžahedina.

Ispričao je i neke detalje o posjetama bošnjačkog političkog i vojnog vrha mudžahedinskim kampovima, navodeći da je i smještaj islamskih svetih ratnika dogovoren izmedju osnivača "El mudžahedin" odreda Šejha Mahmuda Abu Abdul Aziza al-Muntesibe i ratnog predsjednika Predsjedništva takozvane Republike BiH Alije Izetbegovića.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE