• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS ne prihvata Nacrt o podjeli imovine

Članovi Komisije za državnu imovinu BiH nisu uspjeli da utvrde Nacrt zakona o državnoj imovini, koji je neprihvatljiv za članove RS.

 RS ne prihvata Nacrt o podjeli imovine Izvor: MONDO

Članove iz Republike Srpske neprihvatljiva  jeodredba koja propisuje da se imovina uknjiži na BiH, a potom dijeli entitetima.

"Nismo se, nažalost, dogovorili jer članovi iz RS nisu prihvatili nacrt kojim bi se imovina uknjižila kao vlasništvo BiH, a potom dijelila entitetima. Jedino što smo dogovorili je da se za desetak dana ponovo sastanemo, ali nisam previše optimista da ćemo i tada postići dogovor", rekao je novinarima poslije sastanka u Banjaluci predsjedavajući Komisije Zvonimir Kutleša.

On je naveo da se svi članovi komisije u načelu slažu sa raspodjelom imovine kako je to dogovoreno Prudskim sporazumom, navodeći da je problem u njegovom različitom tumačenju.

Kutleša je dodao da je očigledno da će biti probijen rok za utvrđivanje nacrta zakona, a to je 31. januar do kada su trojica lidera političkih partija u Prudu dogovorili da bude utvrđen taj akt.

Član Komisije iz RS Nikola Kovačević rekao je da RS ima pravni subjektivitet i da zato treba ravnopravno da učestvuje u raspodjeli imovine.

"Za nas nije prihvatljivo da se imovina prvo knjiži na BiH, a kasnije da se dijeli entitetima. Kada se neko upiše u zemljišne knjige, on postaje vlasnik imovine i onda isključivo od njega zavisi kome će ona pripasti", naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da je visoki predstavnik donio tri zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom od kojih se jedan odnosi na RS, što je još jedna potvrda njenog subjektiviteta.

Kovačević je naglasio da članovi Komisije iz RS podržavaju Prudski sporazum, u kome su sadržani kriterijumi o podjeli imovine koje je Srpska sve vrijeme zagovarala.

"Nema `prvog knjiženja` i nemoguće je uknjižiti imovinu subjekta, a da se ona potom dijeli. Pravo ne poznaje taj institut", rekao je Kovačević.

On je napomenuo da članovi Komisije iz RS ne traže privilegije već samo podjelu imovine po teritorijalno-funkcionalnom principu, a ne po funkcionalno-teritorijalnom kako to članovi komisije iz Federacije i sa nivoa BiH žele.

Član Komisije iz RS Dragan Spasojević rekao je da dileme postoje u vezi sa tzv. predmetom imovine i da se članovi Komisije ne mogu dogovoriti ni kome treba da pripadne imovina u inostranstvu koja ne treba diplomatsko konzularnim predstavništvima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE