• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je na američkoj "crnoj listi" ?

Na najnovijoj američkoj "crnoj listi" osoba i nalaze se 1.152 imena iz BiH, od kojih većina pripada islamskim terorističkim organizacijama.

 Ko je na američkoj "crnoj listi" ? Izvor: MONDO

Riječ je o ljudima kojima je zabranjen ulazak, rad i djelovanje u SAD, prenosi Glas Srpske.

Na osnovu "crne liste" Ministarstva finansija SAD, objavljene 22. decembra 2008. godine, koja je u posjedu "Glasa", svim licima koja su na njoj biće blokirani imovina i računi ako ih imaju u SAD.

Na ažuriranoj listi SAD, između ostalih, nalaze se bivši načelnik bošnjačke tajne službe AID Bakir Alispahić (1956), logističar Armije RBiH i trgovac oružjem Hasan Čengić (1957), bivši poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Đojo Arsenović (1952), te bivši saradnik Radovana Karadžića Milovan Cicko Bjelica (1956), pa bivši general HVO-a Tihomir Blaškić, koga je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za zločine počinjene nad Bošnjacima.

Prema pisanju "Glasa Srpske", kao državljani BiH na listi su i Al Amdouni (Mehrez ben Mahmud ben Sasi) i Mehrez Amdouni, kao i neke od zabranjenih islamističkih organizacija koje su služile za finansiranje terorizma.

Među njima su i "Kuvajt džoint rilif komiti", škola "Plandište" iz Sarajeva, Komitet islamskog oporavka i društvene tekovine, međunarodna fondacija "Benevolens", te "Džemijetul furkan" sa adresama Put mladih muslimana 30a i Muhameda Hadžijahića 42 u Sarajevu i u ulici Štrosmajerova 72 u Zenici, zatim Al Haramein u ulici Hasiba Brankovića 2A u Sarajevu i na adresi Poturmahala 64 u Travniku.

Banjalučki dnevnik navodi da se na najnovijoj crnoj listi ponovno nalazi jedanaest fizičkih i pravnih lica iz Hrvatske.

Sa Kosova je čak 214 takvih koji su povezani sa terorizmom i sa terorističkom mrežom u BiH, što se vidi po podacima objavljenim o pojedinim radikalnim islamskim organizacijama, koje imaju kancelarije uglavnom i na Kosovu i u BiH, ali i u Hrvatskoj.

Iz Srbije se na popisu nalazi 70 osoba i organizacija, najvećim dijelom pripadnika albanskih islamističkih terorističkih organizacija, koje SAD smatraju pripadnicima terorističkih grupa usko povezanih sa Al kaidom.

Savjet bezbjednosti UN objavio je izvještaj 3. oktobra 2008. godine u kojem je BiH stavljena na listu država u kojoj se nalaze lica i organizacije koje pomažu terorističku mrežu Al kaida. Navedena su imena, adrese, brojevi pasoša dvadesetak naturalizovanih državljana BiH i nekoliko humanitarnih udruženja, podsjeća "Glas Srpske".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE