• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koka-kola ispravna na tržištu BiH

Agencija za sigurnost hrane BiH nema saznanja o eventualnom prisustvu pesticida u količinama većim od dozvoljenih u negaziranom piću fanta.

 Koka-kola ispravna na tržištu BiH Izvor: MONDO

Agencija je to potvrdila "Nezavisnim novinama" nakon što su britanski mediji objavili kako "Koka-kolina" pjenušava bezalkoholna pića u Velikoj Britaniji sadrže velike količine pesticida, čak i do 300 puta veće od dozvoljenih za flaširanu i vodu iz česme.

Britanski mediji su takođe naveli kako je u istraživanju, koje je provedeno u više zemalja svijeta, utvrđeno da različite verzije fante imaju najviše razine pesticida.

"Do sada nismo primili nijedan zvaničan dopis od relevantnih domaćih i međunarodnih institucija koji bi mogao potvrditi postojanje pesticida u fanti. Ni od Direkcije za zaštitu zdravlja Evropske komisije nismo obaviješteni o povećanju pesticida u fanti", navodi se u pisanom odgovoru iz Agencije. 

Naveli su da će ako budu raspolagali činjenicama koje upućuju na opasnost, "poduzeti sve zakonom propisane mjere".

Iz kompanije "Koka-kola" u Sarajevu su saopštili kako su u BiH svi proizvodi sa zaštitnim znakom ove kompanije u okviru standarda koje je propisala EU i domaće zakonske regulative i sigurni su za konzumiranje.

"Svi naši proizvodi prolaze rigorozne kontrole kvaliteta, što je i prvi prioritet ove kompanije u BiH i svijetu", saopšteno je iz "Koka-kole".

Engleski mediji su objavili kako su istraživači testirali 102 konzerve i boce bezalkoholnih napitaka iz 15 zemalja na prisutnost pesticida.

Među hemikalijama otkriveni su karbendazim, tiabendazol, imazalil, prokloraz, malation i iprodion koji se uglavnom koriste za zaštitu voća od truljenja nakon berbe.

Rezultati su pokazali da je prosječna zagađenost britanskih napitaka pesticidima 34,6 puta veća od maksimalno dozvoljene za vodu u Evropskoj uniji.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE