• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH i dalje bez gasa

Potrošači prirodnog gasa u BiH i danas će biti bez tog energenta, potvrdio je Srni dežurni dispečer "BH gasa" Vladimir Vidović.

 BiH i dalje bez gasa Izvor: MONDO

"Za sada nemamo informaciju kada bi moglo doći do snabdijevanja potrošača u BiH prirodnim gasom, a u slučaju da se stanje u međuvremenu normalizuje potrošači će biti uredno obaviješteni", rekao je Vidović.

Direktor "BH gasa" Almir Bećarević izjavio je Srni da na području Kantona Sarajevo ima oko 70 000 korisnika prirodnog gasa.

Bećarević je juče potvrdio Srni da je BiH potpuno obustavljena isporuka gasa iz Rusije i Ukrajine, dodavši da je obavještenje o obustavljanju isporuke prirodnog gasa za BiH stiglo u 15.30 časova iz primopredajnog mjesta u Mađarskoj.

"Svim zemljama na našem pravcu snabdijevanja - BiH, Srbiji i Mađarskoj - biće 100 odsto obustavljena isporuka", rekao je Bećarević.

Gasovodna preduzeća u BiH juče su isključenjem velikih potrošača i njihovim prelaskom na alternativna goriva pokušala obezbijediti da građanstvo ne ostane bez gasa, ali su svi napori pali u vodu nakon potpune obustave gasa iz Rusije. I mnogim drugim zemljama srednje i istočne Evrope juče su drastično smanjene količine gasa zbog rusko-ukrajinskog spora u vezi s cijenom ovog energenta.

Rusija je 1. januara prekinula dostavu gasa Ukrajini zbog duga i nove cijene gasa za 2009. godinu. Rusija isporučuje Evropi 40 posto od ukupne količine uvezenog gasa koji gotovo u cjelosti prolazi Ukrajinom. Do rezanja isporuke gasa došlo je nakon što je Ukrajina optužila Rusiju da smanjuje isporuke gasa za zemlje članice EU, a Rusija Ukrajinu za to da potkrada dio isporučenog gasa. Tako je Moskva preksinoć poručila Kijevu da će isporuka biti srezana upravo za onoliko koliko Ukrajina "krade potrošačima".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE