• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sarajevu nestašica električnih grijalica

Najveće robne kuće za bijelu tehniku - Robot, OBI, Merkur i Peni Plus ne mogu da podmire potražnju za električnim grijalicama

 U Sarajevu nestašica električnih grijalica  Izvor: MONDO

Nakon što je Bosni i Hercegovini prekinuta isporuka gasa, građani Sarajeva juče i danas pokupovali su u trgovinama sve zalihe električnih grijalica i radijatora.

Najveće robne kuće za bijelu tehniku - Robot, OBI, Merkur i Peni Plus ne mogu da podmire potražnju za električnim grijalicama, a tek naredne sedmice očekuju se nove količine grijalica.

Mnoge Sarajlije danas su putovali u Konjic, Jablanicu i Mostar, kako bi u tamošnjim trgovinama kupili grijalice ili radijatore.

Isporuka prirodnog gasa iz Rusije u Hrvatsku noćas je od ponoći ponovno potpuno obustavljena, saopštio je operater hrvatskog transportnog sistema gasa u zemlji Plinakro.

U saopštenju se navodi i da je uprkos obustavi dotoka ruskog gasa, sistem snabdijevanja gasom u zemlji stabilan, a domaćinstva i drugi zaštićeni potrošači trebalo bi da imaju dovoljne količine gasa, jer se koriste rezerve iz podzemnog skladišta Okoli.

Plinakro je saopštio i da je, prema informacijama dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda, ulaz prirodnog gasa iz Rusije u transportni sistem Hrvatske od ponoći potpuno zaustavljen.

Dodaje se da Plinakro u koordinaciji s Upravom za energetiku Ministarstva privrede i naftnom kompanijom INA kontinuirano analizira i kontroliše uslove u sistemu, prati ograničenja potrošnje gasa za industrijske kupce i preduzima sve potrebne mjere da se održi sigurnost i pouzdanost gasnog transportnog sistema.

Prekid isporuke ruskog prirodnog gasa potvrdilo je i Ministarstvo privrede, čiji predstavnici ističu da je sistem stabilan i da će zaštićeni kupci, prije svega domaćinstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebnog javnog značaja, imati stabilnu opskrbu.

Zbog problema s uvozom gasa iz Rusije, Ministarsvo privrede je u utorak uvelo privremene mjere smanjenja snabdijevanja velikih industrijskih potrošača kojima se isporučuje tehnološki minimum potreban za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja.

Proteklih dana zbog jakog zahlađenja prosječna dnevna potrošnja gasa u zemlji iznosila je oko 12 miliona kubnih metara gasa, a proizvodnja iz domaćih polja iznosila je nešto manje od pet miliona kubnih metara dnevno.

Manjak potrebnih količina nadoknađivao se iz rezervi kojih, prema posljednjim podacima, ima oko 370 miliona kubnih metara gasa.

Zbog vanrednih okolnosti i prestanka isporuke ruskog gasa, šef hrvatske Vlade Ivo Sanader zakazao je danas hitan sastanak u vladi sa predstavnicima resornih ministarstava, INA-e, Plinakroa i Hrvatske elektroprivrede u nastojanju da se pronađu alternativna rješenja za nabavku gasa.

(agencije/MONDO - foto Beta/AP)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE