• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osmorica optužena za Korićanske stjene

Podignuta optužnica protiv osam osoba zbog zločina na lokalitetu Korićanske stijene.

 Osmorica optužena za Korićanske stjene Izvor: MONDO

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv osam osoba koje se terete da su na lokalitetu Korićanske stijene, na Vlašiću, 21. avgusta 1992. godine počinile zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je podignuta protiv Damira Ivankovića zvanog "Dado", Zorana Babića zvanog "Bakin", Gordana Djurića, Milorada Radakovića zvanog "Srbo", Milorada Škrbića, Ljubiše Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića.

Oni su optuženi da su 21. avgusta 1992. godine, kao pripadnici Stanice javne bezbednosti Prijedor i intereventnog voda policije iz Prijedora sproveli konvoj od najmanje 16 autobusa, tegljača, kamiona i kamiona sa prikolicom u kojima se nalazilo preko 1.200 civila pretežno bošnjačke, ali i hrvatske nacionalnosti iz opštne Prijedor, navedeno je u saopštenju.

Akcijom je rukovodio Dušan Janković, a ostali optuženi su pomagali. Tokom kretanja konvoja prema opštini Travnik, gde je trebalo sprovesti civile, u više navrata od njih je oduziman novac, zlato i druge dragocjenosti uz smrtnu prijetnju.

Optužnica navodi da su optuženi prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ugar na lokalitetu planine Vlašić, izvršili selekciju preko 200 vojno sposobnih muškaraca od ostalih civila, koje su potom i ubili postrojivši ih iznad provalije.

Optužnica koju je podigao tužilac Regionalnog tima br.II, Posebnog odjeljenja za ratne zločine, proslijedjena je na potvrdjivanje Sudu BiH, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE