• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Ustav BiH se može mijenjati

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović smatra da se Ustav BiH može mijenjati.

 Kuzmanović: Ustav BiH se može mijenjati Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović smatra da se Ustav BiH može mijenjati, ali da je prije toga neophodno da svi njeni konstitutivni faktori postignu dogovor koji su to elementi i u koju dubinu ustavnih promjena treba ići.

"BiH je složena država i promjene Ustava zavise od toga u kojoj će se mjeri dogovoriti svi elementi ili faktori koji sačinjavaju njenu konstitutivnost", istakao je Kuzmanović, naglasivši da je Srpska stabilizirajući faktor u BiH i da predstavlja njen bolji i prosperitetniji dio.

Kuzmanović je uvjeren da će se u ovoj godini početi raditi na ustavnim promjenama, ali ostaje da se vidi kada će i u kojoj mjeri taj posao biti završen.

Komentarišući mogućnost formiranja trećeg entiteta, Kuzmanović je rekao da BiH ne može biti unitarna, već da mora biti složena država, ističući da u Federaciji BiH (FBiH), kao vrlo složenoj jedinici, treba da dođe do redukcije i određenih promjena unutar kantonalne organizacije, bez obzira da li će se raditi poslije toga na stvaranju trećeg entiteta ili neke županije koja će obuhvatati više područja koji pripadaju većinskom hrvatskom narodu.

Govoreći o rješavanju statusa distrikta Brčkog u okviru budućih promjena Ustava BiH, Kuzmanović je za Radio-televiziju RS (RTRS) rekao da je status distrikta na određen način određen arbitražnom odlukom, ističući da bi insistiranje na dogradnji još nečega de fakto predstavljalo pretvaranje distrikta Brčko u jedan od entiteta.

"Insistiranje predstavnika međunarodne zajednice na tome daje određenu političku snagu predstavnicima hrvatskog naroda i drugima da traže treći entitet i da distrikt bude Sarajevo", rekao je Kuzmanović, ističući da je to nepotrebno i da Brčko i dalje treba da ostane kondominijum, odnosno vlasništvo RS i FBiH, ali na nivou lokalne samouprave koja je direktno vezana za institucije BiH.

On je rekao da Ustavom BiH nije potrebno ni moguće regulisati status Brčkog, već da se to pitanje reguliše jednim zakonom na nivou BiH koji bi bio usvojen dvotrećinskom većinom, što daje garanciju da je legalitet i legitimitet sva tri konstitutivna naroda postignut u tom zakonskom aktu.

Kuzmanović je rekao da su popis stanovništva i državne imovine prioritetna politička pitanja u ovoj godini, koja su bila predmet dogovora iz Pruda lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA.

On je poručio da za RS nije prihvatljivo da se državna imovina prvo upisuje na državu, a zatim da se eventualno po volji Savjeta ministara BiH dodjeljuje entitetima i drugim nivoim vlasti u BiH.

Kuzmanović je naveo da RS smatra da je potrebno izvršiti popis stanovništva u BiH, jer nije moguće donositi programe ekonomskog razvoja ukoliko nema podataka o stanovništvu, ističući da je za RS neprihvatljivo ukoliko taj popis stanovništva ne sadrži podatke o vjeri, naciji i jeziku.

On je rekao da je RS danas u odnosu na period od završetka rata promijenila način komuniciranja sa svijetom, institucijama i građanima, odnosno da je mnogo elemenata i faktora uticalo da RS promijeni taktiku, odnosno način političkog i ekonomskog djelovanja.

"Mi danas istinom i argumentima govorimo i dokazujemo da je RS sposobna da se ekonomski razvija i politički vodi i zato danas poručujemo građanima da je RS jedan vrlo prosperitetan entitet u kojoj svi građani mogu naći svoje mjesto i da se bolje živi nego ranije", istakao je predsjednik RS.

Kuzmanović je zaključio da je u protekloj godini RS dosta djelovala i funkcionisala u smislu ekonomskog prosperiteta, ističući da je bitno naglasiti puštanje u rad Rafinerije nafte u Brodu te ugovor o izgradnji mreže autoputeva u RS sa austrijskom kompanijom Štrabag.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE