• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Političari u BiH ne rade na ukidanju viza

"Kada se probude, kada EU ukine vize nekim od susjednih država, onda će biti kasno i svi oni kriviće EU", rekao je Lajčak za sarajevski "Dnevni avaz".

 Lajčak: Političari u BiH ne rade na ukidanju viza Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ocijenio je da je ukidanje viza za BiH izuzetno značajno pitanje ali da o njemu, "izgleda, niko od ovdašnjih političara ne razmišlja".

"Kada se probude, kada EU ukine vize nekim od susjednih država, onda će biti kasno i svi oni kriviće EU", rekao je Lajčak za sarajevski "Dnevni avaz".

On je kritikovao političare u BiH zbog nemarnog odnosa prema Mapi puta za ukidanje viznog režima EU prema BiH.

"Kako je moguće da sve ostale zemlje u regionu već izdaju biometrijske pasoše, a to je jedan od ključnih uslova za ukidanje viza, dok se u BiH još razmišlja da se oni počnu izdavati početkom 2010. godine", izjavio je Lajčak.

Visoki predstavnik je istakao da "procedura, koja je predvidjena za taj projekat, uopšte ne garantuje da će biometrijski pasoši biti dostupni gradjanima BiH za godinu dana".

Lajčak je upozorio da je neprihvatljivo da BiH za susjednim zemljama u tome kasni i više godina. Evropska komisija nedavno je zatražila od BiH informacije iz 61 oblasti koje se direktno ili indirektno tiču viznog režima.

Prema informacijama sarajevskog dnevnika, Brisel je posebno zabrinut zbog propusta u kontroli izdavanja ličnih dokumenata u BiH, ali i rokom za uvodjenje biometrijskih pasoša.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE