• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedamnaesti rođendan Republike Srpske

RS svečano obilježava 17 godina postojanja, Dan republike koji je zvanični praznik, i ujedno i krsna slava RS - Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan.

 Sedamnaesti rođendan Republike Srpske Izvor: MONDO

Tim povodom u Banskom dvoru u Banjaluci je održana svečana akademija na kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici RS i njeni predstavnici na nivou BiH, kao i kraljevski par Aleksandar Drugi i princeza Katarina Karađorđević, predstavnici diplomatskog kora, međunarodne zajednice, vjerski velikodostojnici i brojne druge zvanice iz političkog, društvenog i privrednog života.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović rekao je da je Srpska pravna, politička i istorijska činjenica zasnovana na tradiciji, jeziku, pismu, duhovnosti i običajima.

Kuzmanović je na svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom, 9. januara - Dana i krsne slave RS Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana, poručio da je malo u svijetu država, državotvornih i federalnih jedinica ili druge vrste entiteta, koji imaju tako snažan oslonac u svjetovnosti i duhovnosti, pravu i pravdi, legalnosti i legitimnosti, kao što ga ima Srpska.

"Srpska je stvorena kao izraz želje, volje i potreba, prije svih srpskog naroda, ali i svih drugih naroda i narodnosti koji žive u njoj. Ona je miroljubiva i narodna, odana ideji prava i pravde, ideji humanosti i ravnopravnosti. U njoj neće i ne smije biti diskriminacije, jer u njoj su život i dostojanstvo svakog čovjeka neprikosnoveni", istakao je Kuzmanović.

On je naglaso da je RS "vlastita građevina" njenih građana, utemeljena po svim domaćim i međunarodnim pravilima.

"Zasnovana je na Povelji UN, na Dejtonskom sporazumu kao aktu međunarodnog prava, na Ustavu BiH kao najvišem pravnom i političkom aktu i na Ustavu RS. Za sve to imamo i međunarodne garancije. Zato je za nas najveća uvreda i kršenje međunarodnog i domaćeg prava ako je neko na bilo koji način osporava ili omalovažava", stav je Kuzmanovića.

Prema njegovim riječima, RS ničim ne ugrožava Ustavom dati suverenitet i integritet BiH, već samo želi da sačuva svoja Ustavom zagarantovana prava.

"Ništa više i ništa manje od toga", poručio je Kuzmanović.

On je ocijenio da je RS, uz evidentno višegodišnje osporavanje i nametanje raznih vrsta inhibicije, postigla zavidne rezultate.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je Srpska iz godine u godinu bolja, uređenija i ekonomski jača.

"Naš prioritet je RS koja će biti usmjerena ka saradnji i izgradnji dobrih odnosa sa svima u okruženju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci na prijemu povodom 9. januara - Dana Republike i krsne slave RS Svetog arhiđakona Stefana.

On je dodao da je Dan Republike važan dan za svaku zajednicu, a pogotovo za RS koja za 17 godina postojanja uvijek iznova pokušava da dokaže svoja prava na trajnost i život.

"Mi koji danas vodimo računa o RS imamo punu odgovornost za njenu budućnost, ništa manje nego oni koji su je stvarali i koji će doći i morati da nastave izgradnju Srpske kakvu svi želimo", istakao je Dodik i dodao da je zadatak svakog političara da, prije svega, vodi računa da ispuni očekivanja i želje građana.

Prestolonasljednik Aleksandar Drugi Karađorđević rekao je da je ovo veliki dan za RS i poželio svim njenim građanima srećnu slavu i Dan Republike.

"Ekonomska situacija u svetu je nestabilna, ali ako svi zajedno radimo imamo šanse da bude bolje", poručio je Karađorđević.

Na svečanoj akademiji prvi put je intonirana nova himna RS "Moja Republika".

Povodom Dana i krsne slave RS u Sabornom hramu Svete Trojice u Banjaluci služena je sveta arhijerejska liturgija. Zvaničnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH juče su u Banjaluci položili vijence na Spomenik palim borcima Vojske RS na groblju "Sveti Pantelija", na Trgu palih boraca NOR-a, Spomen-kosturnici na Gradskom groblju i na spomenik "Dvanaest banjalučkih beba".

Na Dan RS zapaljene su svijeće i položeno cvijeće na spomen-obilježjima u Zvorniku, Milićima, Foči i Bileći kao znak sjećanja na poginule Srbe u oslobodilačkim ratovima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE