• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krivična protiv Silajdžića

NVO Kroacija libertas" došla je do materijalnih dokaza i iskaza svjedoka o učešću Harisa Silajdžića u osnivanju koncentracionih logora

 Krivična protiv Silajdžića Izvor: MONDO

Nevladina organizacija "Kroacija libertas" iz Mostara podnijela je krivičnu prijavu protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, zbog, kako se navodi, ratnih zločina počinjenih u periodu od 1992. do 1995. godine.

U saopštenju ove nevladine organizacije dodaje se da je krivična prijava pred Županijskim sudom u Mostaru podignuta, između ostalih, i protiv Rasima Delića i Sefera Halilovića, tadašnjih komandanata Armije BiH.

"U nastojanjima da prijavimo sve ratne zločine nastale tokom nesrećnih previranja od 1992. do `95. godine došli smo do materijalnih dokaza i iskaza svjedoka o učešću Harisa Silajdžića u osnivanju koncentracionih logora u BiH kroz koje je prošlo na hiljade nebošnjačkih civila i žrtava rata", ističe se u saopštenju.

"Kroacija libertas" navodi da je Silajdžić, u svojstvu visokog funkcionera u Vladi tadašnje Republike BiH, prema svjedočenju i dokazima Ethema Žilića, upravnika koncentracionog logora Musala u Konjicu, potpisao je naredbu o osnivanju koncentracionih logora za nebošnjake.

Prema navodima ove nevladine organizacije, takozvana Armija BiH odvodila je isključivo nebošnjačke civile sa namjerom da budu radna snaga, predmet zlostavljanja i eventualne razmjene, ili su im služili kao živi štit u njihovim namjerama da zadrže ili osvoje neko područje.

"Zna se za postojanje najmanje 200 koncentracionih logora za nebošnjačke civile na području BiH u dijelu pod kontrolom Aarmije BiH, od čega ih je oko 50 bilo na području Hercegovine u kojima su držani civili suprotno pravilima Ženevske konvencije i zahtjevima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da se oni raspuste", ističe se u saopštenju.

"Kroacija libertas" ističe da se dodatni dokazi nalaze u zapisnicima MKCK, koji bez odobrenja Silajdžića nije mogao pristupiti niti jednom logoru od oko 200 koliko ih je bilo u BiH.

"Još jednom upozoravamo domaću i svjetsku javnost da Tužilaštvo i Sud BiH nisu pokrenuli niti jednu jedinu istragu u slučajevima ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima i ostalim nebošnjačkim stanovništvom što se može objasniti samo ogromnim uticajem bošnjačke politike u pokušaju zataškavanja ratnih zločina", konstatuje ova nevladina organizacija.

"Kroacija libertas" ocjenjuje da je rad Tužilaštva i Suda BiH najlošiji rad pravosudnih institucija u svijetu, jer je, kako su naglasili, pod uticajem paraobavještajne bošnjačke službe AID koja djeluje paralelno sa legalnim postojećim državnim institucijama i bošnjačkim političkim strankama, čime je u svijetu i EU narušen pravosudni sistam BiH za duži vremenski period.

U saopštenju su navedena imena ukupno 12 lica protiv kojih je "kroacija libertas" podnijela krivičnu prijavu, kao i još nekoliko drugih lica čije se imena, kako se navodi u saopštenju, spominju u iskazima svjedoka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE