• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Za EU neophodan kompromis

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da je za napredak BiH na evroatlantskom putu neophodan kompromis.

 Špirić: Za EU neophodan kompromis Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da je za napredak BiH na evroatlantskom putu neophodan kompromis do koga se može doći samo uz iskrene polazne tačke u pregovorima domaćih političkih snaga.

"Dodik, Radmanović, Radojičić i ja smo spremni da razgovaramo, ali nam trebaju ozbiljni sagovornici, i u tom smislu potreban je kompromis između SDA i Stranke za BiH", rekao je Špirić.

On je istakao da zvaničnici iz RS ne odustaju od evropskog puta i smatraju da uslovi koji su pred BiH postavljeni mogu biti ispunjeni.

"BiH se mora okrenuti sebi, a ne visokom predstavniku", rekao je Špirić, te napomenuo da sada neki traže veća ovlaštenja visokog predstavnika, dok je BiH potrebno jačanje vlastitih institucija.

On je naveo da je sazvao sastanak članova Predsjedništva BiH i rukovodstva parlamenta BiH kako bi se saglasili o iznošenju javnih stavova zvaničnika BiH pred EU.

"Potrebno je napraviti progres, da bi nam u EU vjerovali i kako bi ispunili postavljene uslove i podnijeli aplikaciju za članstvo u EU", rekao je Špirić u emisiji "Telering" OBN televizije.

Komentarišući navode iz SDA da oni ne bojkotuju rad Savjeta ministara BiH nego Špirića, predsjedavajući Savjeta ministara BiH je ocijenio da je način na koji se oni bore "loš i protivan procesu približavanja Evropskoj uniji".

Špirić je rekao da će, ukoliko se pokažu tačnim informacije da su sudije Ustavnog suda BiH prisluškivane po nalogu stranih sudija u BiH, to odslikati tragičnu sliku institucija u BiH.

"Očigledno je da su u igri neki strani igrači i problem je što se postavlja pitanje smije li se o tome govoriti i može li se tu ići do kraja, kao i ko će na kraju platiti cijenu. Tu je problem nepostojanja kontraobavještajne službe u BiH, koja bi to istražila, i na kraju će se to zataškati, a u nekim zemljama bi to bio veliki skandal", rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH ocijenio je da je protekla godina bila relativno uspješna za BiH i da se uspjela očuvati ekonomska stabilnost

"Radimo sa Svjetskom bankom analize koje će nam pokazati koji će sektori u BiH biti najviše pogođeni svjetskom finansijskom krizom. Učinili smo dosta da održimo povjerenje građana u bankarski sektor u BiH u ovoj situciji, ali i banke će u morati preduzeti korake kako bi pronašli adekavatne odogovore na krizu", rekao je Špirić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE