• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavić protiv federalizacije BiH

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da je protiv zagovaranja priče o novom ustavu i federalizaciji BiH.

 Čavić protiv federalizacije BiH Izvor: MONDO

Čavić smatra da je priča o federalizaciji BiH "igranje vatrom", a da zagovaranje trećeg enetiteta za Hrvate predstavlja rušenje Dejtonskog sporazuma.

"Mi postojimo ne zbog toga što nas vole Amerikanci, Englezi ili drugi, već zahvaljujući Dejtonskom sporazumu, koji je donio mir u BiH i nama dao međunarodni legitimitet i status. Mi ne treba da uzmemo kramp i srušimo temelje tog mira i statusa koji imamo", naglasio je Čavićc za Televiziju "OSM".

On je istakao da Dejton treba nadograđivati, a ne rušiti ga.

Čavić je rekao da nije moguće, niti realno izvršiti novu teritorijalnu preraspodjelu BiH u kojoj bi RS ostalo 49 odsto teritorije, Hrvati bi imali 20, a Bošnjaci 30 odsto teritorije.

On je ocijenio da je prudski sporazum, naročito u dijelu koji se odnosi na promjene Ustava, dobra namjera, ali da će teško dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer SNSD, SDA i HDZ imaju 18 poslanika, a potrebno im je dvije trećine ili 28 poslanika.

"Mogu se oni dogovoriti, ali to ne mogu realizovati", ocijenio je Čavić i dodao da BiH treba svaka vrsta dogovora, koji mora imati kapacitet za sprovođenje.

Govoreći o statusu OHR-a, Čavić je istakao da Kancelarija visokog predstavnika može biti zatvorena, ali da mora ostati Savjet za provođenje mira sve dok BiH ne postane potpuno stabilna i uđe u EU.

Na pitanje li je BiH potreban visoki predstavnik, Čavić je odgovorio: "To se nas nikada nije ni pitalo".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE