• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar prisvojio ratnu arhivu?

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić samoinicijativno zabranio vlastima RS pristup ratnim dokumentima VRS, Armije BiH i HVO

 Ministar prisvojio ratnu arhivu? Izvor: MONDO

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić zabranio je vlastima RS pristup ratnoj arhivi Vojske RS, Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), čime je ugrozio saradnju RS sa Haškim tribunalom i doveo u neravnopravan položaj srpske optuženike za ratne zločine, tvrde u Sekretarijatu Vlade RS za odnose sa Hagom i istraživanje ratnih zločina, piše "Press RS".

U sekretarijatu kažu da Cikotić više ne udovoljava njihovim zahtevima za uvid u ratna dokumenta bivših zaraćenih vojski, koje najčešće traže advokati odbrane, a nerijetko i Tužilaštvo Haškog tribunala. Oni ističu da je Cikotić embargo na ove dokumente zaveo potpuno samovoljno, ne konsultujući se ni sa jednim svojim saradnikom, pa ni sa zamenikom ministra odbrane BiH Igorom Crnatkom.

Prema riječima Cvjetka Savića, savetnika u Sekretarijatu za odnose s Hagom, Cikotić je saradnju počeo da odbija još polovinom prošle godine. Savić ističe da je Cikotić smišljao razne, a najčešće potpuno nesuvisle izgovore. Ipak, kako tvrdi Savić, kap je prelila čašu krajem prošle godine, kada ih je ministar odbrane BiH obavestio da im ubuduće više neće dozvoljavati uvid u ratnu arhivu.

Cikotićevo drsko odbijanje usledilo je poslije zahtjeva advokata Radivoja Miletića, generala VRS optuženog pred Haškim sudom za ratni zločin u Srebrenici, koji su tražili uvid u direktive Generalštaba Armije RBiH u periodu od 1992. pa do kraja rata. Odbijajući zahtjev, Cikotić je poručio da nemaju zakonsku obavezu da dostavljaju takva dokumenta arhivu Vladi RS. Svoju odluku Cikotić je obrazložio stavom da sekretarijat nije „odbrana optuženog", ističući da uvid u ratne arhive Armije BiH mogu da ostvare Miletićevi advokati.

"Cikotić želi da spriječi da se prikupe dokumenta za potrebe advokata optuženih Srba kojima se sudi pred Hagom i Sudom BiH. Istovremeno, on ometa i našu saradnju sa Haškim sudom, pošto nam mnogo zahteva stiže upravo od advokata odbrane. Time je, uostalom, ugrozio i pravo srpskih optuženika na ravnopravno i fer suđenje. Takva odluka jednostavno nije zakonski utemeljena, osim ako je riječ o poverljivim dokumentima, ali i u tom slučaju o tome može da odlučuje samo sud, a ne Ministarstvo odbrane BiH", kaže Savić.

Igor Crnadak, zamjenik ministra odbrane, kaže da je Cikotić ovu odluku donio potpuno samovoljno. Crnadak tvrdi da je nedopustivo da on kao Cikotićev zamjenik za ovu stvar, bez obzira na njenu osjetljivost, bude obavješten od šefa sekretarijata Vlade RS za odnose sa Hagom, a ne od ministra Cikotića!

"To je potpuno pogrešna i štetna odluka, jer se time omalovažavaju institucije RS. Sekretarijat je zvaničan organ Vlade RS i nema nijednog razloga da se s njima ne sarađuje. Umjesto da se podrži svaki napor da se sazna puna istina o događajima u proteklom ratu, sada se prave neke prepreke", ističe Crnadak.

Crnadak je najavio da će zvanično zatražiti da se ova odluka stavi van snage i da će u suprotnom „povući veoma ozbiljne poteze".

Nenad Petrušić, beogradski advokat i branilac generala Miletića, uvjeren je da je riječ o namernom odugovlačenju. Petrušić smatra da je sve smišljeno samo da on ne bi došao do dokumenata važnih za suđenje. On ističe da je, zbog natezanja sa Ministarstvom odbrane BiH, doveden u situaciju da je njegov zahtjev danas bespredmetan, pošto mu je isteklo vrijeme za izvođenje dokaza.

"Bez obzira na to, ponovo ću tražiti ta dokumenta, i to ponovo od Sekretarijata Vlade RS, jer je to jedini ispravan put za dolazak do arhive", kaže Petrušić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE