• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS - neupitna kategorija

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je RS neupitna i trajna kategorija.

 Dodik: RS - neupitna kategorija Izvor: MONDO

Milorad Dodik je rekao i da svaki budući aranžman može proći samo uz poštovanje te činjenice i istakao da je ambicija RS da ustavnim promjenama vrati nadležnosti koje je dobila u Dejtonu.

Dodik je naglasio da je RS sigurno jedna od dvije, tri ili četiri teritorijalne jedinice, da će teritorijalno biti nedirnuta i da će tražiti 0,4 odsto teritorije koja joj pripada u razgraničenju entitetske linije.

"To je naš cilj u budućoj organizaciji BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je svjestan da će vraćanje nadležnosti biti teška politička procedura, da se neće dogoditi preko noći, ali da će ova vlast biti uporna u tome.

Premijer RS je istakao da je zajednička izjava dogovorena juče sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, "mogući okvir za kretanje", navodeći da ne zna kako će se dalje kretati, ali da zna da pozicija RS ne može biti devedena u pitanje.

"O tom pitanju postoje različita tumačenja, ali znam da pozicija RS, koju smo partija i Vlada koje vodim i ja, gradili godinama i ona ne može biti dovedena u pitanje. To ljudi u RS savršeno znaju i cijenim da imaju povjerenja u to što radimo", rekao je Dodik.

On je podsjetio na činjenicu da je ova vlast kroz reformu policije, uprkos snažnom pritisku stranaca i insistiranju na prelasku entitetske granice, uspjela da izvuče ono što je najbolje za RS, i da samo naivni mogu zlonamjerno tvrditi da je moglo doći do bilo kakve promjene politike ove vlasti.

"Ona nije promijenjena, ona je jasna, RS je neupitna i trajna u političko-teritorijalnim dimenzijama, teritorijalnim koje ima, a političkim sa pojačanim kapacitetom u vezi sa vraćanjem i jačanjem naših nadležnosti", ponovio je Dodik.

Prema njegovim riječima, potpuno je nepotrebno bilo reagovanje bilo koga, istakavši da je stranačka politika SNSD-a veoma jasna i da je godinama unazad pokazala svoj odnos prema RS.

"SNSD i ja došli smo u ključnim momentima, kada je poltronstvo koje je SDS imao prema visokim predstavnicima doveo do apsurda RS i zaključio da je više ne može čuvati, te da bi najbolje bilo da to uvali Miloradu Dodiku da on bude kriv za definitivnu propast. Pod kojim drugim uslovima bi SDS bio u mogućnosti da mi prepusti funkciju premijera prije tri godine?", pitao je Dodik i odgovorio da "to SDS ne bi učinio ni pod kojim drugim uslovima".

Govoreći o Brčko distriktu, Dodik je rekao da pojedini predsjednici političkih partija iz RS podržavaju amandman koji je juče dogovoren sa Tihićem i Čovićem, dodavši da će on pomoći da se stvore pretpostavke za rješavanje statusa Brčkog i ispunjavanje postavljenog cilja iz kominikea Savjeta za provođenja mira, kao neophodnog uslova za zatvaranje OHR-a.

"Mislim da imamo većinu za usvajanje ovog amandmana i u tom pogledu pristupićemo parlamentarnoj proceduri da se to pitanje riješi", kaže Dodik.

Dodik je naglasio da je u kominikeu jasno naznačeno da se napravi pravična raspodjela imovine između entiteta i države, podsjetivši da je 2002. godine i OHR tačno precizirao ulogu i poziciju imovine, u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"U Prudu smo rekli da se imovina koja služi za potrebe organa BiH knjiži kao imovina BiH, poput zgrade u Sarajevu koja služi ministarstvima, kasarni ili nekih drugih institucija. Sva ostala se knjiži na entitete, kantone i dalje kako slijedi. Takođe je precizirano da se imovina koja služi organima BiH, a kasnije im ne bude trebala, automatski, po sili zakona, knjiži na entitet na čijem se prostoru nalazi", podvukao je Dodik.

On je najavio da će, ukoliko uskoro ne dođe do dogovora o raspodjeli imovine, RS donijeti zakon i deblokirati imovinu koju je blokirao visoki predstavnik, jer je nedopustivo da je "betonirana" imovina zbog koje se ne može dalje raditi, poput izgradnje infrastrukture.

Dodik je naveo da će se imovina knjižiti na osnovu sporazuma o podjeli imovine i da neće biti nikakvog prvog knjiženja.

Premijer RS ocijenio je da Prudski sporazum traje i pokazuje efekte, ali da u BiH i RS postoje oni koji po svaku cijenu žele da dramatizuju situaciju, kako bi vakuumom koji je nastao dolaskom nove američke administracije i odlaskom visokog predstavnika skrenuli pažnju na BiH raznih grupa i pojedinaca iz prošlosti, koji u BiH žele da vrate žestok uticaj međunarodne zajednice.

Nije bilo riječi o ukidanju entiteta!

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je Srni da na sastanku u Banjaluci "niko nije govorio o ukidanju entiteta", te da "nije razgovarano ni o sadržaju nadležnosti predviđeih teritorijalnih jedinica".

"Nikakvih dogovora tu nema, mada jedni govore o ukidanju Republike Srpske (RS) drugi o podjeli Federacije BiH (FBiH) na dva dijela" - naveo je Tihić i ponovio da "niko ne može ukinuti RS bez volje njenih izabranih političkih predstavnika".

On je istakao da je sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem tek otvorio pitanje ustavne reforme, te da je rečeno da u skladu sa dogovorom iz Pruda svako od njih napiše šta podrazumijeva pod usklađivanjem sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i šta podrazumijeva u pitanjima nadležnosti- centralnog, srednjeg i lokalnog nivoa vlasti.

Tihić je najavio da će sa Dodikom i Čovićem "razgovarati kako bi u ustavnu reformu bili uključeni i ostali lideri stranaka i kako bi i oni preuzeli svoj dio odgovornosti"

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorili su juče osnovna načela funkcionisanja BiH.

Prema zajedničkoj izjavi koju su potpisali na sastanku u Banjaluci, BiH je decentralizovana država organizovana na tri nivoa vlasti. Srednji nivo vlasti sastavljen je od četiri teritorijalne jedinice, gdje je svaka zasnovana na diobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE