• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH nije spremna za EU"

Miroslav Lajčak smatra da BiH treba da odustane od plana da tokom ove godine podnese kandidaturu za članstvo u EU.

 "BiH nije spremna za EU" Izvor: MONDO

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak izjavio je da je ta država isuviše disfunkcionalna i puna neriješenih problema da bi u sadašnjem trenutku mogla da se kandiduje za članstvo u EU i da bi trebalo da odustane od plana da tokom ove godine podnese kandidaturu.

"Ne treba da apliciraju...Oni se uopšte ne koncentrišu na svoj dio odgovornosti u tom procesu, na ono što bi sami trebalo da urade", kazao je Lajčak u intervjuu britanskoj agenciji Rojters.

Visoki predstavnik, koji se uskoro povlači sa te funkcije da bi preuzeo dužnost šefa diplomatije Slovačke, kazao je da BiH nije spremna za kandidaturu, jer ne funkioniše na odgovarajući način.

Medjunarodna zajednica prvobitno je planirala da zatvori Kancelariju visokog predstavnika (OHR) 2007. godine, ali je produžila njen mandat zbog sve većih tenzija izmedju Republike Srpske i Federacije BiH.

Savjet za implementaciju mira, zadužen za nadgledanje mirovnog procesa u bivšoj jugoslovenskoj republici, odlučiće u martu da li će produžiti mandat OHR-u, a Lajčak je izjavio da bi u slučaju da medjunarodna zajednica zadrži direktnu ulogu u BiH, onda morala primjeniti odlučniji pristup u budućnosti.

"Ako kažemo da BiH nije spremna da funkcioniše kao politički stabilna i ekonomski samodovoljna zemlja... to znači da treba da intervenišemo", kazao je Lajčak britanskoj agenciji.

"Ali ako tretiramo ovu zemlju kao protektorat, onda moramo koristiti ove instrumente da utičemo na političke instrumente u zemlji. Alternativa u vidu vrste 'spavajućeg protektorata' ne funkcioniše", rekao je Lajčak.

Kako navodi agencija Rojters sve zemlje Balkana smatraju pridruživanje EU njihovim prioritetom. Crna Gora je već podnijela zahtjev za članstvo, Srbija i Albanija treba to da učine ove godine, a zvaničnici BiH su rekli da će i oni to uraditi 2009. godine.

BiH se razlikuje od ovih zemalja, navodi Rojters, po tome što i dalje ima medjunarodno prisustvo u vidu kancelarije visokog predstavnika koji ima ovlašćenje da otpušta lokalne zvaničnike i da ukida zakone za koje smatra da krše mirovni sporazum od 1995. godine.

Lajčak kaže da bi njegovi prethodnici otpustili premijera Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegovih separatističkih akcija u posljednje dvije godine ali da je svjetska pažnja bila odvučena Kosovom i drugim pitanjima i da on nije imao podršku za takav potez.

"Više stvari koje je Dodik uradio bi, samo prije dvije godine, vodile do momentalnog otkaza", rekao je Lajčak i dodao da je "medjunarodna zajednica na neki način izgubila BiH iz svog fokusa".

"Ovaj nedostatak fokusa i odredjeni vakum koji je stvoren odmah su popunili lokalni igrači i to je rezultiralo u usporavanju i reformi, i djelimičnom ukidanju jednog broja reformi", rekao je Lajčak.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE