• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi šef OHR-a do 6.februara?

Na sastanku ambasadora Savjeta za implementaciju mira nije bilo prijedloga o tome ko bi mogao novi visoki predstavnik u BiH.

 Novi šef OHR-a do 6.februara? Izvor: MONDO

"Dok ne bude nađena odgovarajuća osoba, Miroslav Lajčak ostaje na čelu Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH i OHR-a. Naš cilj je da što prije nađemo odgovarajuću osobu", rekli su u češkoj Ambasadi.

Međutim, sarajevski "Dnevni avaz" saznaje da su konsultacije i lobiranja već počeli, te da bi BiH novog šefa OHR-a mogla da dobije najkasnije do 6. februara, kada je i konačni datum do kojeg Lajčak može da obavlja "dvostruku funkciju".

Ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam saopštio je nakon sjednice Savjeta za provođenje mira da su u toku dogovori o ličnosti koja će zamijeniti visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

"U međuvremenu, kao što je jasno navedeno iz OHR-a, neće biti nikakvog vakuuma u obavljanju svih dužnosti OHR-a. Pet ciljeva i dva uslova moraju biti ispunjeni prije tranzicije u kancelariju specijalnog predstavnika EU, a imenovanje Lajčaka za ministra inostranih poslova Slovačke to ne mijenja", naveo je Tejtam u pisanoj izjavi za Srnu.

"Avaz" još navodi, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, da bi novi visoki predstavnik u BiH mogao da bude Jelko Kacin slovenački član Evropskog parlamenta. Pominje se i
ugledni italijanski diplomata , saznaje "San" iz svojih izvora u međunarodnoj zajednici.

S takvim rješenjem uglavnom su suglasne vlade država članica Vijeća za implementaciju mira, a konsultacije se nastavljaju. Imena se za sada ne spominju kako bi se otklonila mogućnost bilo kakvih špekulacija

Njemu, kao i ostalim parlamentarcima uskoro ističe mandat u EP, a formalne prepreke nema da Slovenac bude novi visoki predstavnik u BiH, saznaje isti list.

Lajčak je prošle sedmice objavio da odlazi sa te funkcije na mjesto ministra inostranih poslova Slovačke.

Dogovoreno je da će on dužnost visokog predstavnika obavljati sve do imenovanja novog, kako bi bio osiguran kontinuitet rada Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

"Ostaću u BiH sve dok ne bude izabran moj nasljednik", izjavio je Lajčak gostujući na BHT1 i dodao da nije poznato koliko dugo će trajati taj proces.

Dodao je da su ambasadori PIC-a zainteresovani da na čelo OHR-a bude izabrana osoba koja dolazi iz Evrope.

U međuvremenu, Lajčaka će u odsustvu mijenjati prvi zamjenik, Rafi Gregorijan, ali bez mogućnosti korišćenja bosnih ovlašćenja, prenosi portal Sarajevo-x.com.

Miroslav Lajčak je za Dnevnik FTV-a ponovio da "ne bježi iz BiH" i dodao da se ne može pobjeći na dužnost ministra vanjskih poslova.

Komentarišući napredak BiH ka EU za vreme njegovog mandata, Lajčak je rekao da je "ponosan sam što je u tom periodu BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i i pridruživanju".

Istakao je i da je ponosan što je za vrijeme njegovog mandata u BiH "uvedena kultura razgovora političkih lidera koji su pomakli BiH naprijed".

"Ipak, očekivao sam da ćemo ići brže ka EU", zaključio je Lajčak.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE