• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Funkcionerima FBiH dublji džepovi

Dom Parlamenta FBiH je plate direktora i članova javnih preduzeća i institucija smanjio i do četiri puta, a plate zvaničnika povećao i do 60 odsto.

 Funkcionerima FBiH dublji džepovi Izvor: MONDO

"Odluka administrativnih komisija oba doma Parlamenta FBiH i Vlade FBiH je da osnovica za izračun plata izabranih i imenovanih zvaničnika bude 60 odsto prosječne plate u FBiH za posljednja tri mjeseca, ali zbog aktuelne situacije u zemlji taj iznos je umanjen za 20 posto", pojasnio je Ibrahim Nadarević iz SDA, predsjednik Administrativne komisije Zastupničkog dom za "Nezavisne".

Prema ovoj odluci, osnovica će iznositi oko 370 KM s obzirom da je prosječna plata u FBiH oko 770 KM.Koeficijent zastupnika je sedam, tako da će njihova plata biti 2.690 KM, dok su do sada primali oko 1.500 KM.

Plate šefova klubova, predsjedavajućih domova i komisija su za po pola ili jedan koeficijent veće, što znači da će oni dobijati 185, odnosno 370 KM više.

Na osnovnu platu dodaje se 0,5 odsto za svaku godinu radnog staža, paušal od 520 KM, naknade za rad u komisijama i odvojen život, te topli obrok, pa su procjene da će pojedina primanja dostići i 4.500 KM.

Premijer FBiH, ministri i predsjedavajući Doma naroda primaju i funkcionerski dodatak od 1.500 KM, ali bi on nakon ovog povećanja trebao da bude ukinut. Predsjedavajući Zastupničkog doma Safet Softić odbijao je da prima ovaj dodatak.

Prije sjednice administrativnih komisija, zastupnici su gotovo jednoglasno potvrdili amandmane na Zakon o platama direktora i članova uprava javnih preduzeća i institucija u FBiH, koje je ranije usvojio Dom naroda, a kojima se plate tih zvaničnikaa ograničavaju na najviše pet prosječnih plata u FBiH, što iznosi oko 3.800 KM.

Time je predviđeno značajno smanjenje s obzirom na to da su ove plate, prema dostupnim informacijama, iznosile od 11.000 KM u Agenciji za bankarstvo u FBiH, preko 10.000 KM u "BH Telecomu", 6.500 ili 7.000 KM u "BH Pošti" i "Elektroprivredi BiH" do 4.200 u "BH gasu".

Zastupnici se nisu osvrnuli na premijera FBiH Nedžada Brankovića.

"Molim vas da kod izjašnjavanja o ovim amandmanima ostanete kod svog ranijeg stava, jer nije dobro da imamo demoralisane menadžere u javnim preduzećima", rekao je Branković prije glasanja.

Najveći dio  zasjedanja potrošen je na diskusiju o novim simbolima, ali su tri predložena rješenja za grb i zastavu ocijenjena kao nedovoljno estetična, simbolična i nacionalna i vraćena komisiji da pokuša da se usaglasi o jednom. Zaključeno je da Zastupnički dom o simbolima glasati nakon što se o njima izjasni Dom naroda.

Tokom diskusije o simbolima zastupnik Irfan Ajanović iz SDA je kazao da treba da se "osuši ruka svakom ko podrži četiri 's' na grbu FBiH, jer je pod tim simbolom Bošnjacima učinjen svjetski zločin".
(MONDO, foto: Nezavisne)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE