• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguće pomjeranje entitetskih granica?

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je moguće da formiranjem četiri teritorijalne jedinice u BiH dođe do promjene entitetskih granica.

 Moguće pomjeranje entitetskih granica? Izvor: MONDO

On je istakao da prema dogovoru koji je postignut na sastanku trojice stranačkih lidera u Banja Luci postoji mogućnost da se neki dijelovi RS nađu u drugim jedinicama.

"Cijela BiH je u pitanju kada govorimo o četiri federalne jedinice. To znači da apsolutno postoji mogućnost da se neki dijelovi današnje RS nađu u nekim drugim teritorijalnim jedinicama", rekao je Čović za "Dnevni avaz".

Lideri SNSD, SDA i HDZ Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Čović postigli su u ponedjeljak načelni dogovor o osnovnim načelima funkcionisanja BiH kao decentralizovane države organizovane na tri nivoa vlasti, pri čemu bi srednji nivo vlasti bio sastavljen od četiri teritorijalne jedinice.

Čović je rekao da je uvjeren da će novi ustav BiH biti usvojen do kraja juna i da vjeruje da će Dodik "biti fleksibilan kada je u pitanju dogovor u vezi s teritorijom".

Na pitanje znači li to da je RS dovedena u pitanje, Čović je odgovorio da bi bilo "grubo" kada bi to potvrdio, "jer bi neko mogao reagovati i pitati čime je dovedena u pitanje".

"Uopšte nismo razgovarali o opštinama u teritorijalnim jedinicama. Crtanje karata posljednja je stvar koju ćemo raditi. To je tema koja ostaje za naredni put", rekao je on.

Prema Čovićevim rečima, tek kada se napravi država koja je funkcionalna, doći će završna faza gde će se pokušati vezivati odredjeni opštinski prostori i dijelovi opština za pojedinu teritorijalnu jedinicu.

"Ali, ako mene pitate, mi ne delimo Federaciju BiH. Mi govorimo o BiH. Poslali smo jasnu poruku da govorimo o uredjenju BiH", izjavio je lider HDZ-a BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u utorak da RS u bilo kom aranžmanu koji se bude radio u okviru BiHi ostaje nedirnuta u političkom i teritorijalnom smislu.

“Republika Srpska ostaje nedirnuta u svom kapacitetu i RS je ta koja traži 0,4 odsto teritorije koju nije dobila utvrđivanjem entuitetska linije, što ćemo tražiti u budućnosti jer nemamo svih 49 odsto”, rekao je Dodik.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE