• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijan novi visoki predstavnik?

Najviše šansi da predlože kandidata za novog visokog medjunarodnog predstavnika u BiH imaju Italijani, tvrdi "Dnevni avaz".

 Italijan novi visoki predstavnik? Izvor: MONDO

Intenzivni razgovori u medjunarodnoj zajednici o imenovanju novog visokog predstavnika, poslije ostavke Miroslava Lajčaka, se nastavljaju, a s nekim od ozbiljnih potencijalnih kandidata već je kontaktirano, naveo je sarajevski list.

"Dnevni avaz" je primijetio da neće biti lako pronaći osobu koja je spremna da preuzme dužnosti u trenutnim okolnostima i da su neki od mogućih kandidata već odbili da tu funkciju.

U diplomatskim kuloarima kao mogući kandidati pominju se bivši italijanski premijer Djulijano Amato, šef Kancelarije Evropske komisije na Kosovu Renco Davidi i ambasador Italije u Prištini Mihael Gifoni.

Amato je uticajna ličnost i veliko je pitanje da li bi prihvatio mesto u BiH u ovakvim okolnostima, naveo je "Avaz".

List dodaje da Davidi veoma dobro poznaje situaciju u BiH, s obzirom na to da je nekoliko godina radio u Delegaciji EK u BiH, a bez iskustva nije ni Gifoni, koji je radio u birou Havijera Solane u Briselu, a bio je i u ranijim kombinacijama za visokog predstavnika u BiH.

Problem s visokim predstavnikom iz Italije mogla bi biti činjenica da ta država već ima čelnike NATO štaba u Sarajevu i komandanta Eufora, naveo je sarajevski dnevnik, dodajući da neki izvori govore da to i ne bi morala da bude prepreka, ali ako bude, tražiće se novi kandidati.

O italijanskom kandidatu, kako rečeno sarajevskom listu, razgovaralo se i na sastanku ambasadora u Sarajevu, pre dva dana.Razgovori o novom visokom predstavniku juče su održani i u Briselu, na različitim nivoima. Nezvanično, u kombinacijama se spominje i ime bivšeg slovenskog ministra spoljnih poslova Dimitrija Rupela, koji je,faktički, bez značajnijeg angažmana, naveo je "Dnevni avaz".

List je istakao da bi Rupel, vjerovatno, bio voljan da preuzme tu funkciju, ali dodaje da bi njegova kandidatura teško bila podržana. Zvanični izvori u Savjetu EU potvrdili su "Avazu" da je od svih članica Unije zatraženo da razmotre ovo pitanje i ponude kandidate ako to žele.

SAD neće dati kandidata za visokog predstavnika

Potpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ Mirsad Kebo izjavio je danas da SAD neće dati kandidata za funkciju visokog predstavnika u BiH, ali da zadržavaju veliki interes prema BiH.

"Na sastanku sa američkim zvaničnicima rečeno mi je da visoki predstavnik mora da bude iz zemlje sa snažnom diplomatijom i da mora biti autoritativna ličnost da bi ispunio obaveze iz Dejtonskog sporazuma", rekao je Kebo u telefonskoj izjavi Srni iz Vašingtona.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE