• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović javnosti: RS je neupitna!

Predsjednik RS je poručio javnosti da je Srpska neupitna ustavna kategorija, te da "crtanja raznih regija i jedinica može biti samo unutar FBiH

 Kuzmanović javnosti: RS je neupitna! Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović poručio je u obraćanju javnosti da je Srpska neupitna ustavna kategorija, čiji se teritorijalni, pravni i politički integritet ne može i ne smije ničim ugroziti, te da "crtanja raznih regija i jedinica može biti samo unutar Federacije BiH (FBiH) u skladu sa preporukama Venecijanske komisije".

Kuzmanović je istakao da je neupitnost očuvanja ustavne pozicije RS potvrđena Rezolucijom Narodne skupštine i da će njena pozicija dodatno biti razrađena Platformom o ustavnim promjenama.

Predsjednik Srpske smatra da je sastanak stranačkih lidera u Banjaluci dao rezultat i da je značajan korak u procesu definisanja statusa Brčko distrikta, zakonskih rješenja u vezi sa pitanjem državne imovine, što je veoma važno i za odlazak OHR-a.

Kuzmanović je apelovao da se i druge političke partije pridruže ovom procesu i doprinesu poboljšanju postignutih rješenja, koja "sigurno nisu idealna, ali se na njima može i mora raditi".

"Apelujem na učesnike političkih dogovora da ih sami ne krše, crtanjem fiktivnih i neostvarivih regija. Crtanje raznih regija i jedinica može biti samo unutar FBiH u skladu sa preporukama Venecijanske komisije", navodi Kuzmanović.

Predsjednik RS pohvalio je četiri tačke sa stranačkog sastanka u Banjaluci i naveo da "u konkretizaciji ovog političkog stava konačna ustavna rješenja moraju utvrditi da je RS jedinstven i nedjeljiv ustavno-pravni entitet".

"Naglašavam, svaki vid dizanja tenzija u RS i BiH, što pokušavaju neke stranke i njihovi lideri, nepotreban je i samo šteti RS. Heće niko pristati ni na najmanje umanjenje mjesta i uloge RS u okviru BiH na bilo koji način, a najmanje će to uraditi neko od srpskih političkih lidera" - poručio je predsjednik RS.

Kuzmanović smatra da ne treba, niti se može donositi novi ustav.

"Može se prići samo dogradnji i poboljšanju dejtonskih rješenja i to amandmanskim putem za koje se postigne saglasnost sva tri naroda", objasnio je Kuzmanović.

Kuzmanović smatra da je banjalučki sastanak prvi korak i efikasan početak konkretizacije prudskog sporazuma i dodaje da on ne donosi ništa radikalno novo, niti je na njemu odlučeno bilo šta izvan ranijih sporazuma i dejtonskih rješenja.

"Sastanak u Banjaluci ocjenjujem kao uspjelu konkretizaciju svega dosadašnjeg i nagovještaj kako bi ubuduće trebalo raditi. Istovremeno, ovom zajedničkom izjavom potvrđeno je da se može postići saglasnost političkih lidera. Ali, takođe, on je samo jedan u nizu političkih dogovora. Ustavne institucije su jedine koje mogu i treba da daju konačna rješenja o ustavnim i svim drugim pitanjima organizacije države i društva", naveo je Kuzmanović u obraćanju javnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE