• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Transparency traži istragu o ČEZ-u!

Transparency International zahtijeva otvaranje istrage u vezi sa poslovnim aranžmanom Vlade Republike Srpske i Češke energetske kompanije.

 Transparency traži istragu o ČEZ-u! Izvor: MONDO

U saopštenju se navodi da je TI BIH od zaključivanja ugovora Vlade RS sa ČEZ-om upozoravao da se radi o poslu u kojem su drastično prekršena zagarantovana prava na privatnu svojinu malih dioničara, dok je državni kapital drastično potcijenjen.

TI BiH ističe da je prvobitna greška Vlade RS bila to što je promijenjen oblik organizovanja društva Rudnik i termoelektrane Gacko iz akcionarskog društva, koje je najtransparentniji oblik, u društvo sa ograničenom odgovornošću, što je manje transprentan.

Sve to je, ističe se u saopštenju, uradjeno bez prethodnog informisanja i saglasnosti Skupštine akcionara, zbog čega je naknadno i tužena Vlada RS.

TI BIH upozorava da je sklapanjem ugovora sa ČEZ-om prekršeno nekoliko zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o preduzećima RS i Statut društva, kao i osnovna pravila funkcionisanja tržišta kapitala, što je kasnije dovelo do poremećaja na tom tržištu.

TI BiH zamjera Vladi RS i zbog manjkavosti u postupku procjene vrijednosti kapitala RiTE Gacko, navodeći da se nije procijenjivao kapital ove kompanije, već njena imovina sa ciljem da se akcionari odštete.

Imajući u vidu posljednje najave ČEZ-a o mogućem povlačenju iz projekta "Gacko" i arbitražnom postupku sa Elektroprivredom RS, TI BiH upozorava da je izvesno da će gradjani biti primorani da višestruko plaćaju gubitke proizašle iz poslovnih aranžmana Vlade RS sa tom češkom kompanijom.

Puhalac: RS će braniti svoj interes

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Slobodan Puhalac smatra da nisu male šanse RS da brani svoj interes nakon odluke češkog energetskog giganta "Čez" da se povuče iz projekta izgradnje termoelektrane u Gacku.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDS-a Vukote Govedariice u Narodnoj skupštini RS, da li je Elektroprivreda RS prihvatila studiju izvodljivosti ovog projekta i da li je ovaj projekat doveden u pitanje, Puhalac je rekao da je studiju uradio "Čeza" i analizirao konsultant "Energoprojekt" Beograd.

"Analiza je potvrdila niz otvorenih pitanja o kojima je rano govoriti, ali ta otvorena pitanja, pored spora sa malim akcionarima, dovela su u pitanje i samo provođenje projekta", istakao je Puhalac tokom tačke dnevnog reda "aktuelni čas".

Puhalac je potvrdio da Elektroprivreda RS u ovom projektu nije unijela imovinu u zajedničko preduzeće "Nove elektrane RS".

SDS: Pljačka stoljeća!

Srpska demokratska stranka (SDS) ocijenila je da ugovor Vlade Republike Srpske sa Češkom elektroprivredom o zajedničkom projektu Rudnika i termoelektrane Gacko nije bio "posao decenije, već pljačka stoljeća".

"Odluka ČEZ-a da se povuče iz projekta izgradnje elektrane u Gacku, nažalost, potvrdila je ranija upozorenja SDS-a da u ovom projektu nije riječ o poslu decenije niti investiciji od tri milijarde konvertibilnih maraka (KM), već o pljački stoljeća u režiji Vlade RS", navedeno je u saopštenju SDS-a.

SDS naglašava da je umjesto novih radnih mjesta i investicija od tri milijarde konvertibilnih maraka, RS zabilježila gubitak, dobila male opljačkane akcionare u RiTE Gacko i krah Banjalučke berze.

Uz to, navodi se dalje, RS će morati da isplati nekoliko stotina miliona konvertibilnih maraka odštete ČEZ-u.

"Danas je sasvim jasno da Vlada RS kao zmija noge skriva dogovor sa ČEZ-om, jer je on sačinjen isključivo da bi se pojedini funkcioneri vladajućeg SNSD-a, koji imaju odredjene aranžmane sa ČEZ-om, preko noći obogatili, baš kao što je to slučaj i sa 'Njeftegazinkorom'", stoji u saopštenju.

SDS navodi da su iz cijele situacije moguća dva izlaza - prvi da ČEZ proda svoj udio u "Novim elektranama RS" (NERS) "Elektroprivredi RS" (ERS) i još zatraži naknadu od nekoliko stotina miliona konvertibilnih maraka, a drugi da ČEZ preuzme udio ERS i RiTE Gacko u NERS-u na ime neispunjenih obaveza i ostalih šteta nastalih zbog kašnjenja projekta i na taj način bez uloženog novca privatizuje RiTE Gacko.

"U oba slučaja, dobitnici su isključivo kadrovi SNSD-a uključeni u ovaj slučaj", upozoravaju iz SDS-a.

ČEZ je upozorio da će prodati svoj udio u NERS-u za iznos koji pokriva njegove dosadašnje troškove vezane za projekat "Gacko", jer je kršenjem Sporazuma o provodjenju ovog projekta ERS dala pravo ČEZ-u za napuštanje zajedničkog preduzeća.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE