• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Biljani Plavšić se ne može ponovo suditi"

Portparol Haškog tribunala Jelačić izjavila da se Biljani Plavšić ne može ponovo suditi jer to ne dopuštaju statut i pravilnik Tribunala.

 “Biljani Plavšić se ne može ponovo suditi" Izvor: MONDO

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da se Biljani Plavšić, koja je jednom švedskom listu rekla da je priznala krivicu samo zato da bi ostale tačke optužnice, bile odbačene i da bi izbjegla dugo sudjenje, ne može ponovo suditi jer to ne dopuštaju statut i pravilnik Tribunala.

"Tribunalov statut i pravilnik ne dopuštaju da se bilo kojoj osobi sudi dva puta za one iste akte za koje je već osudjena ili zbog kojih je bila pred Tribunalom", rekla je Jelačićeva.

Prema njenim riječima, za Hag su stvari završene priznanjem i Plavšićevoj se ne može ponovo suditi čak ni za one tačke koje su odbačene priznanjem, jer su navedene u optužnici.

"Imajući u vidu da je Plavšićka kada je priznala krivicu, to učinila po tački 3. tadašnje optužnice, a to je progoni, ta je tačka sadržavala zločine koji su počinjeni u čak 37 opština BiH. U toj tački se sadrže svi zločini koji su se ticali cijele optužnice i svih opisa u njoj", objasnila je predstavnica za štampu haškog suda, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Plavšić, koja je bila potpredsjednica Republike Srpske u vrijeme rata u BiH, u intervjuu za švedski magazin "Vi", objavljen 26. januara, povukla je priznanje krivice koje je dala pred Haškim tribunalom.

"Ja sam sebe žrtvovala. Nisam učinila nista loše. Priznala sam krivicu za zločine protiv čovječnosti zato da bih mogla pregovarati o ostalim optužbama. Da nisam, sudjenje je moglo potrajati tri, tri i po godine. S obzirom na moje godine, to nije bila prihvatljiva opcija", rekla je ona.

Plavšić se izjasnila da je kriva 2002. godine u Haškom tribunalu, poslije čega je, prema sporazumu o priznanju krivice, postupak okončan presudom od 11 godina, uz odbacivanje svih ostalih optužbi uključujući i onu za genocid.

Plavšićeva je u nekoliko navrata tražila od švedskih vlasti da bude pomilovana zbog lošeg zdravstavenog stanja, godina starosti, kao i činjenice da je odslužila dvije trećine kazne.

Njene molbe za prijevremenim oslobadjanjem su odbijene, pa se vjeruje da bi u zatvoru mogla ostati sve do 2013. godine kada joj i ističe kazna, zaključio je radio Slobodna Evropa.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE