• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testni biometrijski pasoši od 1. jula?

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je da bi testno izdavanje biometrijskih pasoša moglo početi 1. jula.

 Testni biometrijski pasoši od 1. jula? Izvor: MONDO

Nović je na konferenciji za novinare izjavio da je cilj sastanka sa predstavnicima svih ministarstava unutrašnjih poslova u BiH, Ministarstva za lokalnu samoupravu Republike Srpske i ministarstava pravde u Federaciji BiH, koja su nadležna za matične knjige, uvjerenja o državljanstvu i drugo, bio da se "uozbilji" cijeli proces izdavanja biometriskih pasoša.

Tokom susreta, kojem je pristustvovao i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas, predstavljeno je šta je do sada postignuto u smislu priprema za izdavanje biometrijskih pasoša, a određeni su i precizni rokovi za nadležne institucije.

Nović je naveo da je proces izdavanje knjižica biometrijskih pasoša najjednostavniji, ali da je, kako bi se došlo u tu fazu, potrebno osigurati niz bezbjednosnih uslova za izdavanje uvjerenja o državljanstvu i izvoda iz matične knjige rođenih.

"To je ključ bezbjednosti svakog dokumenata i na tome smo u proteklih nekoliko mjeseci postigli napredak", rekao je Nović.

On je dodao da je uspješno završena tenderska procedura za izbor firme koja će izraditi knjižice biometrijskih pasoša, istakavši da je taj posao dobila kompanija "Bundesdrukeraj" iz Njemačke.

"Potpisivanje ugovora sa ovom kompanijom očekuje se za desetak dana, a potom počinje rad na tehničkim detaljima oko same biometrijske knjižice", rekao je Nović.

On je najavio i dolazak eksperata Evropske komisije od 3. do 5. marta, koji će se na terenu u BiH uvjeriti u napredak u smislu bezbjednosti izdavanja dokumenata.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas ocijenio je da osnovu bezbjednosti biometrijskih pasoša predstavljaju dokumenti na osnovu kojih će se oni izdavati, odnosno rodni listovi i uvjerenja o državljanstvu.

On je naglasio da to zahtijeva značajan napor svih institucija, uključujući opštinske matične urede, te dodao da pozitivni efekti cijelog procesa uvođenja biometrijskih pasoša nisu samo liberalizacija viznog režima sa zemljama EU, već i olakšavanje izdavanja ličnih dokumenata nakon digitalizacije cijelog sistema.

Kurkulas je napomenuo da je EU u tom smislu već obezbijedila oko 8.000.000 evra za pomoć ovom procesu.

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH Siniša Macan rekao je da su ispunjene sve tehničke pretpostavke za izdavanje testnih biometrijskih pasoša, naglasivši da će 1. jula biti izdati prvi takvi pasoši.

"Siguran sam da ćemo dobiti vrlo kvalitetan sistem i dokument, koji je prvo bitan zbog nas samih, ali i zemalja u koje putuju građani BiH", rekao je Macan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE