• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HDZ BiH podržava banjalučki dogovor

Predsjedništvo Hvatske HDZ BiH podržalo banjalučki dogovor lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Sulejmana Tihića.

 HDZ BiH podržava banjalučki dogovor  Izvor: MONDO


Predsjedništvo Hvatske demokratske zajednice /HDZ/ BiH podržalo je na današnjoj sjednici u Sarajevu banjalučki dogovor lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Sulejmana Tihića.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je novinarima da su članovi Predsjedništva te stranke detaljno informisani o svim detaljima pisane izjave trojice lidera.

"Na sjednici smo dogovorili vrlo jasne zadatke koji su vezani za banjalučki sporazum i podijelili obaveze kako bismo što spremnije dočekali predstojeći sastanak, koji je zakazan za 23. februar u Mostaru, i kako bi i na tom sastanku bio napravljen veoma snažan iskorak ka novom Ustavu BiH", rekao je Čović.

On je naglasio da je na sjednici usvojen i Strateški dokument repozicioniranja HDZ-a BiH u naredne dvije godine.

"Dokument je rađen četiri ili pet mjeseci, a pomagali su nam eksperti sa Univerziteta u Mostaru i on je danas usvojen. Njime su utvrđena pravila ponašanja HDZ-a BiH na svim nivoima vlasti u BiH", pojasnio je Čović.

Prema njegovim riječima, članovi Predsjedništva stranke su konstatovali da HDZ BiH polako zaostaje na polju zadržavanja pozicija kada je riječ o raspodjeli vodećih funkcija u državnoj službi i svim drugim agencijama važnim za sistem funkcionisanja BiH.

"HDZ BiH nema više nikakvog zajedničkog stava ili dogovora sa drugim strankama na vlasti u BiH kako bi se na korektan način rješavala pitanja popunjavanja rukovodećih funkcija u državnim agencijama i, prije svega, zaštitili interesi BiH", dodao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je istakao da je prijedlog njegove stranke da Savjet ministara BiH napravi raspored funkcija u državnim agencijama i da se pokušaju spriječiti bilo kakve zloupotrebe u tom smislu u narednom periodu.

On je naglasio da je na sjednici bilo riječi i o proslavi 20. godišnjice HDZ-a BiH, te da će se u narednom periodu preduzeti koraci kako bi ova godišnjica bila kvalitetno obilježena.

"Crtanje karata je posljednja stvar koja će biti urađena"


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da na sastanku trojice političkih lidera u Banjaluci nije bilo riječi o tome koje će opštine ući u sastav budućih teritorijalnih jedinica i da je crtanje karata posljednja stvar koja će biti rađena.

"Mi smo na sastanku u Banjaluci taj srednji nivo vlasti nazvali teritorijalnim jedinicama i o tom pitanju ćemo tek razgovarati i utvrditi da li su to federalne jedinice ili neko drugo rješenje. Suština je da smo potpisali da i taj nivo vlasti funkcioniše na bazi zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti", rekao je Čović novinarima.

On je rekao da bi trebalo da budu formirane četiri teritorijalne jedinice čiji će administrativni centri biti u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli, naglašavajući da smatra da to nije sporno bez obzira što nije zapisano u izjavi iz Banjaluke.

"Svi imamo mišljenje u vezi sa ovim pitanjem i rekli smo vrlo precizno da ćemo do narednog sastanka, 23. februara u Mostaru, razmijeniti poglede i prijedloge ustavnog rješenja u BiH. Siguran sam da ćemo do dog datuma usaglasiti poglede funkcionisanja BiH", dodao je Čović.

On je izrazio uvjerenje da će, po pitanju prelaska entitetskih granica, u budućem ustavnom uređenju BiH biti dovoljno fleksibilnosti i da će se pronaći kvalitetno rješenje.

"Vjerujem da je broj od četiri teritorijalne jedinice spasonosan za BiH, jer bi se u svakom drugom slučaju moglo govoriti o podjeli zemlje. To bi bilo i racionalno rješenje jer bi se smanjila silna administracija koju sad imamo", smatra Čović.

On je potvrdio da je kontaktirao sa predstavnicima međunarodne zajednice i da je dobio pozitivne signale u vezi sa dogovorom iz Banjaluke.

Čović je pozvao druge parlamentarne stranke u BiH da podrže banjalučki dogovor, prije svega jer nema alternativu i zato što je načinjen kvalitetan iskorak ka rješavanju problema u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH je rekao da bi na narednom sastanku lidera šest najjačih stranaka u BiH trebalo da se razgovara o Prudskom sporazumu i napretku koji je u međuvremenu načinjen.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE