• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena Strategija za provođenje Aneksa 7

Savjet ministara BiH utvrdio Prijedlog revidirane strategije provođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 Usvojena Strategija za provođenje Aneksa 7 Izvor: MONDO

Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog revidirane strategije provođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice proslijediti Parlamentarnoj skupštini na usvajanje.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je zaduženo da, u roku od tri mjeseca nakon usvajanja ovog dokumenta u Parlamentarnoj skupštini BiH, sačini plan završetka procesa održivog povratka za period 2009-2014. godina s procjenom neophodnih stredstava za njegovo provođenje, prema usvojenim principima na teritoriji cijele BiH.

Kancelarija Visokog komesara UN za izbjeglice (UNHCR) pozdravila je činjenicu da je Savjet ministara BiH danas usvojio revidiranu Strategiju za provođenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"UNHCR izražava zadovoljstvo što Savjet ministara podržava ovaj važan dokument, koji bi trebalo da dovede do sistematskog rješenja preostalih problema sa kojim se suočava populacija raseljenih lica u BiH", poručio je predstavnik ove organizacije u BiH Navid Husain.

On je dodao da UNHCR izražava zahvalnost svim učesnicima u procesu revizije Strategije, na čelu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, uključujući entitetska ministarstva, nevladine organizacije i međunarodne organizacije, istakavši da je zajednički dokument koji je danas usvojen rezultat savjetodavnog procesa preduzetog u duhu saradnje i kompromisa.

Husain je ohrabio Parlamentarnu skupštinu BiH da prioritetno usvoji Strategiju, kako bi odgovorne vlasti nastavile sa njenim provođenjem što je prije moguće, a čime bi se iznašla trajna rješenja za preostala raseljena lica i povratnike, saopštio je UNHCR.
"Uvjereni smo da će se ovim otvoriti put za odgovarajuće zatvaranje poglavlja raseljenosti u BiH", poručio je Husain.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE