• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska neupitna

U razgovorima o budućem uređenju BiH jasno je stavljano do znanja da je RS neupitna, izjavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

 Dodik: Srpska neupitna Izvor: MONDO


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je u razgovorima o uređenju BiH liderima SDA Sulejmanu Tihiću i HDZ-a BiH Draganu Čoviću sve vrijeme jasno stavljano do znanja da je RS neupitna i da će njena granica, ako dođe do korekcije, biti korigovana samo za dio teritorije koji Srpskoj nije pripao, a pripada joj prema Dejtonskom mirovnom sporazumu u procentu 49:51.

Dodik je naglasio da se nakon razgovora u Banjaluci ništa ne mijenja, a da se nove teritorijalne jedinice uvode u Federaciji BiH u kojoj bi, osim još jednog entiteta ili federalne jedinice, bio uspostavljen i distrikt Sarajevo i to na prostoru federalnog Sarajeva.

"RS nije upitna, prije će se raspasti BiH nego što će nestati RS. Srpska poslije tri godine vođstva koje smo ovdje imali, sigurno politički i ekonomski najbolje stoji od kada postoji", rekao je Dodik u emisiji Radio-televizije RS.

Dodik je naglasio da su lideri tri najveće političke partije u BiH u okolnostima kada se u međunarodnim krugovima lobira za jačanje uloge visokog predstavnika trebalo da postignu dogovore kojima bi pokazali da su spremni na dijalog.

"Federalna organizacija BiH u kojoj je RS federalna jedinica sa ovlaštenjima koja sada ima i nekim koja će joj biti vraćena, biće put kojim će SNSD ići dalje u pregovore", istakao je Dodik.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da je dogovor postignut 26. januara jedan od najrelevantnijih političkih događaja u dužem periodu, ali i da su dogovor iz Banjaluke i zajednička izjava trojice lidera političkih partija u BiH "potencijalna eutanazija RS".

"Jasno je da je definisanje BiH, kao suverene države sastavljene od četiri teritorijalne jedinice na srednjem nivou vlasti, nešto sasvim drugo od Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Bosić.

Komentarišući uređenje koje su ponudili lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, Bosić je naveo da Hrvati time dobijaju entitet, Bošnjaci završetak dvoentitetskog uređenja BiH, a da je, kada je riječ o RS, "očito napravljen ustupak Hrvatima na račun Srpske".

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocijenio je da dogovor iz Banjaluke neće dobiti dvotrećinsku većinu i da u dijelu u kojem se govori o uređenju BiH neće proći.

On je naglasio da niko u RS ne bi dovodio u pitanje Srpsku, ali da eventualna podjela BiH na četiri teritorijalne jedinice čak i sa cjelovitom RS stvara čitav niz problema u BiH.

"Spreman sam stati iza prijedloga da Hrvati dobiju federalnu jedinicu pod uslovom da oni javno kažu da RS nije upitna", naveo je Ivanić u telefonskom uključenju.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da je u Banjaluci otvoreno suštinsko pitanje srednjeg nivoa vlasti u BiH, naročito kada su u pitanju odnosi u FBiH, te da se tim pitanjima i dalje treba baviti.

Đokić je ocijenio da je za dalje pregovore o uređenju BiH veoma važan sastanak koji će održati predsjednik RS Rajko Kuzmanović sa liderima političkih partija iz RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE