• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puhalac odbacio optužbe ČEZ-a

"Elektroprivreda RS nije odgovorna za propast projekta i to ću dokazati na sudu", kaže za "Press RS" Puhalac.

 Puhalac odbacio optužbe ČEZ-a Izvor: MONDO

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Slobodan Puhalac odbacio je optužbe češkog energetskog giganta ČEZ da je Elektroprivreda RS odgovorna za propast zajedničkog projekta u Gacku i istakao da će to dokazati na sudu u Beču, ako Česi odluče da pokrenu arbitražni spor.

Puhalac tvrdi da su osnovni razlozi za povlačenje ČEZ-a iz preduzeća "Nove elektrane RS" tužba manjih akcionara Rudnika i Termoelektrane (RiTE) "Gacko" i problemi u vezi sa studijom izvodljivosti izgradnje nove termoelektrane, a ne što je Elektroprivreda RS prekršila ugovorne rokove, kako tvrde iz češke kompanije.

Ministar industrije RS najavio je da će Vlada RS za mjesec dana odgovoriti na češku ponudu za otkup njihovog udjela u "Novim elektranama RS", zajedničkom preduzeću koje je trebalo da izgradi najveću termoelektranu na Balkanu, vrijednu 1,4 milijarde evra.

"Prerano je govoriti da je posao gotov, ali u saradnji sa našim konsultantima, pokušavamo da izađemo iz ove situacije na racionalan način", izjavio je Puhalac za "Press RS".

Češka elektroprivreda najavila je 28. januara da prodaje udio u projektu RiTE "Gacko" i da se povlači iz zajedničkog preduzeća "Nove elektrane RS", tvrdeći da Elektroprivreda RS nije ispunila uslove iz sporazuma, ni nakon probijanja roka od deset mjeseci.

Menadžer projekta "Gacko" Bohdan Urban rekao je da je Elektroprivreda RS prekršila niz obaveza kao što je nedovršena i uredno predata Studija izvodljivosti, neispunjavanje kriterija za unos imovine, te postojanje koncesije za novi kop u RiTE "Gacko".

Vlada RS potpisala je ugovor sa ČEZ-om prije dvije godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE