• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U potrazi za novim Lajčakom

Ambasadori PIC-a bez rasprave o kandidatima! Mediji: Italijanski diplomata - novi Lajčak?

 U potrazi za novim Lajčakom Izvor: MONDO

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovedjenje mira (PIC) razgovarali su u Sarajevu o političkoj situaciji u BiH i radu OHR-a, ali ne i o konkretnim kandidatima za novog visokog predstavnika u BiH.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas rekao je da će se o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH razgovarati i u zemljama članicama EU.

Ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov kazao je da se visoki predstavnik može imenovati samo uz saglasnost svih članova PIC-a i da je inicijativu za predlaganje kandidata na sebe preuzela EU.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak odlazi sa te funkcije na mjesto ministra spoljnih poslova Slovačke.

Lajčak je više puta naglasio da neće napustiti OHR sve do imenovanja novog visokog predstavnika.

Prema pisanju medija u BiH, u Briselu će Političko-bezbjednosni komitet Savjeta EU prvi put razgovarati o Lajčakovom nasljedniku, ali da odluka neće biti donijeta danas.

Istovremeno, mediji spekulišu da bi italijanski diplomata Renco Davidi mogao bi da bude novi Visoki predstavnik u BiH.

Ukoliko se to i desi, Renco bi postao sedmi medjunarodni funkcioner u BiH.

Davidi, bivši zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH i šef kancelarije za vezu Evropske komisije u Prištini, figurira, prema izvorima Bete u Briselu, kao možda najprihvatljiviji kandidat za nasljednika Miroslava Lajčaka, koji odlazi na mjesto šefa diplomatije Slovačke.

Pored Davidija, kao kandidati se nezvanično spominju i bivši italijanski premijer Djulijano Amato, italijanski ambasador u Prištini Majkl Djifoni, koji je dugo bio visoki zvaničnik u Savjetu ministara EU, kao i neka druga imena iz drugih zemalja.

Visokog predstavnika postavlja Upravni odbor Savjeta za sprovodjenje mira, a Savjet bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, koji je odobrio Dejtonski mirovni sporazum 1995. i rasporedivanje medunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini, nakon toga odobrava tu nominaciju.

Savjet za implementaciju mira čini grupa od 55 zemalja i medunarodnih organizacija koje finansiraju i usmjeravaju proces implementacije mira.

Zasad bi, prema izvorima u Briselu, novi predstavnik za BiH bio i dalje zvaničnik i medjunarodne zajednice i Evropske unije s ciljem da se taj položaj relativno brzo prenese potpuno na Evropsku uniju.

Kad zvaničnik EU bude preuzeo ovu dužnost, znatno veće nadležnosti biće prenesena na vlasti BiH, tako da će se smatrati da ta zemlja nije više neka vrsta medjunarodnog protektorata.

Do sada je u BiH bilo šest Visokih predstavnika medjunarodne zajednice.

Prvi je bio Karl Bilt bivši švedski premijer i specijalni pregovarac Evropske Unije na
kraju rata u BiH

Bilta je naslijedio Karlos Vestendorp, bivši državni sekretar Španije za evropske poslove
i šef diplomatije. Nakon Vestendorpa, novi Visoki predstavnik je bio bivši glavni pregovarač EU na mirovnim pregovorima o Kosovu u Rambujeu, Volfgang Petrič.

Petriča je naslijedio Pedi Ešdaun, bivši lider britanske Liberalno demokratske partije,
a posije njega je na tom mjestu bio Nijemac Kristijan Ssvarc Šiling nekadašnji medjunarodni posrednik za BiH.

Šesti Visoki predstavnik je Miroslav Lajčak, slovački diplomata, koji je prije dolaska u Sarajevo bio generalni direktor za politička pitanja u slovačkom Ministarstvu za spoljne poslove.

Lajčak, kao nekadašnji ambasador Slovačke za Jugoslaviju, Albaniju i Makedoniju, sa sjedištem u Beogradu, ima veliko iskustvo sa jugoistočnom Evropom.

Lajčak je prihvatio posao novog šefa slovačke diplomatije, ali će ostati u Sarajevu dok ne bude izabran njegov nasljednik.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE