• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Negiraju pojavu radioaktivanih materijala

Sekretarijat Parlamenta BiH navodi kao neistinite informacije da su nekada u podrumu te zgrade bile skladištene radioaktivane supstance

 Negiraju pojavu radioaktivanih materijala Izvor: MONDO

Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH saopštio je danas da se može vjerovati da su neistinite informacije o navodnoj radioaktivnoj boji koja je nekada skladištena u podrumu zgrade u kojoj se nalazi parlament BiH i njenom pogubnom dejstvu na ljude.

Sekretarijat navodi ovo uvjerenje na osnovu informacija Službe za zajedničke poslove institucija BiH i usmenog pojašnjenja Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

"Ukoliko se, nakon najavljenog i pismenog izjašnjavanja o `slučaju` koje očekujemo od Federalnog zavoda za javno zdravstvo ili bilo kakve druge informacije pokaže da nismo u pravu, o tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost", saopšteno je iz Sekretarijata.

Uz napomenu da su i zaposleni u Parlamentarnoj skupštini BiH neugodno iznenađeni napisima u dijelu medija prema kojima je do 1999. godine u podrumu objekta ove institucije skladištena određena količina boje koja ima radioaktivna svojstva, u saopštenju se ističe da se neposredno po objavljivanju napisa Sekretarijat obratio Službi za zajedničke poslove institucija BiH u čijoj je nadležnosti tehničko održavanje objekta Parlamentarne skupštine BiH i zatražio pojašnjenje "slučaja" kako bi blagovremeno o njemu obavijestili javnost.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH u dopisu Sekretarijatu navodi da od njenog osnivanja 2000. godine do danas nema saznanja niti je ikad odobravala smještaj, lagerovala ili privremeno skladištila bilo kakav materijal ili opremu koja u sebi sadrži toksične ili radioaktivne elemente.

"Za period do 2000. godine, iz razgovora sa dugogodišnjim radnicima koji su radili u objektima kompleksa zgrada institucija Socijalističke republike BiH, nemamo naznaka da su u ovim prostorima smještane materije ili oprema opasna po zdravlje i okolinu", naglašava se u dopisu.

Iz Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH navode da su, radi što objektivnije informacije, uputili upit Federalnom zavodu za javno zdravstvo o navedenim informacijama i u usmenom razgovoru sa direktorom Zavoda Zlatkom Vučinom dobili informaciju u kojoj naglašava da su navodi iz novina netačni o čemu će poslati i pismeno obavještenje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE