• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbačen zahtjev za ocjenu ustavnosti Rezolucije NS RS o Kosmetu

Ustavni sud BiH odbacio je u petak zahtjev Sulejmana Tihića zbog nenadležnosti ovog suda.

 Odbačen zahtjev za ocjenu ustavnosti Rezolucije NS RS o Kosmetu Izvor: MONDO

Ustavni sud BiH odbacio je u petak zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejmana Tihića za ocjenu ustavnosti Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima RS, zbog nenadležnosti ovog suda.

Parlament RS usvojio je ovu rezoluciju 21. februara prošle godine.

Na sjednici Ustavnog suda odbijen je zahtjev dvanaest poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i utvrđeno je da je ovaj zakon donesen u skladu sa Ustavom BiH.

Ustavni sud, tumačenjem relevantnih odredaba Ustava BiH na koje je upućeno u obrazloženju ove odluke, zaključio je da je Parlamentarna skupština imala ustavni osnov za donošenje Zakona o VSTS-u i tužilačkom savjetu, jer je donijela zakon u oblasti koja je na osnovu sporazuma između entiteta, shodno Ustavu BiH, prenesena na državni nivo.

Ustavni sud smatra da nenavođenje ovog osnova u preambuli zakona nije razlog za proglašavanje osporenog zakona neustavnim s obzirom na nespornu nadležnost Parlamentarne skupštine da donese ovaj zakon.

Na sjednici je odbačen i zahtjev 68 poslanika Narodne skupštine RS za rješenje spora između RS i Federacije BiH u vezi sa izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava "Karanović protiv BiH" i proglasio se nenadležnim za odlučivanje.

Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu donio je 20. novembra 2007. godine presudu prema kojoj penzioner Duško Karanović (80) iz Sarajeva ima pravo na penziju u mjestu gdje je zaradio. Presuda je postala pravosnažna 19. februara prošle godine.

Ustavni sud BiH verifikovao je tekst odluke kojom je odbijen zahtjev Milorada Živkovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti Zakona o statistici BiH i utvrdio da je ovaj zakon u skladu sa Ustavom BiH.

Plenarna sjednica Ustavnog suda biće nastavljena sutra u 9.15 časova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE