• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tejtam: Ustavna pozicija RS čvrsta

Ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam rekao je da ustavnu poziciju RS niko ne može izmijeniti bez saglasnosti političkih predstavnika Srpske.

 Tejtam: Ustavna pozicija RS čvrsta Izvor: MONDO

Ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam rekao je da ustavnu poziciju Republike Srpske (RS), koja je jasno određena Dejtonskim sporazumom, niko ne može izmijeniti bez saglasnosti izabranih političkih predstavnika Srpske.

On je ocijenio da je situacija u BiH mnogo zdravija kada o formi i okviru ustavnih struktura BiH odlučuju domaći političari, a ne međunarodna zajednica.

"Ova godina će biti od ključnog značaja za BiH. To je godina u kojoj bi političari, neometani izbornim kampanjama, trebalo da budu u mogućnosti da se usredsrede na ostvarivanje napretka u procesu reformi. To je godina u kojoj postoji potencijal za dalji napredak na putu ka EU. Od vitalnog je značaja da svi političari odgovore na priliku koja im se ove godine pruža", tvrdi Tejtam.

Britanski ambasador je ocijenio da bi ustavna reforma trebalo da bude hitan prioritet, ako je BiH ozbiljna u svojoj namjeri da postane članica EU.

On je uvjeren da će novi visoki predstavnik u BiH posvetiti pažnju jačanju stabilnosti u zemlji i pružanju pomoći kako bi se ubrzao proces reformi i BiH nastavila da napreduje na putu ka evropskim integracijama.

Britanski ambasador je za banjalučki "Glas Srpske" rekao da je na vlastima BiH da odluče da li će u 2009. godini aplicirati za članstvo u EU i ocijenio da je razumno podnijeti prijavu u momentu kada već postoji značajna priča za ispričati.

"BiH će biti od neizmjerne pomoći ako bude u stanju pokazati da je prihvatila i odreagovala na lekcije iz razočaravajućeg Izvještaja o napretku u 2008. godine. Ako vlasti BiH zaista namjeravaju podnijeti prijavu za članstvo tokom 2009. godine, bilo bi dobro da u međuvremenu pojačaju napore na ostvarivanju konkretnog napretka u procesu reformi", zaključio je Tejtam.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE