• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Jačanje OHR-a nastavak protektorata

Jačanje OHR-a bio bi nastavak protektorata i time bi evropske teme prešle u drugi plan, smatra Miroslav Lačak.

 Lajčak: Jačanje OHR-a nastavak protektorata Izvor: MONDO

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da bi jačanje OHR-a bio nastavak protektorata i da bi da evropske teme prešle u drugi plan, jer OHR i evropske perspektive ne idu jedno sa drugim.

On je ocijenio da je evropska filozofija - filozofija partnerstva, a jačanje OHR-a nastavak protektorata.

Ako ne bi bilo odluke o zatvaranju OHR-a, rekao je Lajčak, onda bi se išlo na jačanje uloge i autoriteta visokog predstavnika i to bi apsolutno značilo da evropske teme prelaze u drugi plan, jer OHR i evropske perspektive ne idu jedno sa drugim.

"Ja sam u BiH došao zbog evropskih integracija i, ako treba da idemo dalje sa OHR-om, ja sebe tu ne vidim. Onda treba doći neko od političara iz EU ko je pristaša protektorata", naglasio je Lajčak.

On tvrdi da nikada nije imao namjeru da ostane "tako dugo u BiH" i da je ponuda slovačkog premijera da bude imenovan za šefa diplomatije Slovačke došla samo dva mjeseca prije nego što bi on objavio svoju odluku o odlasku iz BiH.

Lajčak je naglasio da je to vrlo racionalna odluka, jer ako Savjet za implementaciju mira (PIK) odluči da zatvori OHR, onda to, kako je rekao, znači više administrativnog posla na tranziciji OHR-a.

"To bih mogao raditi i ja, ali to već nije politički zahtjevno. A što se tiče pozicije posebnog predstavnika EU, uvijek sam smatrao da na to mjesto treba doći neko drugi", istakao je Lajčak u intervjuu za "Večernji list" izdanje za BiH.

Govoreći o svom boravku u BiH, Lajčak je rekao da je najznačajniji događaj u njegovom mandatu potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali da mnogi političari u BiH još nisu shvatili kakva je to prilika i dok oni to ne shvate to će biti izgubljeno vrijeme.

On je naglasio da su političari u BiH majstori u trošenju vremena, prilika i prijatelja i da je to posljedica, između ostalog, dugotrajnog međunarodnog protektorata koji je za njih stvorio jednu lagodnu situaciju da sve teške odluke ostavljaju strancima.

Lajčak se zapitao šta očekuju oni političari koji zagovaraju jakog visokog predstavnika iz uticajne evropske zemlje.

"Očekuju da igra po pravilima njihove stranke, a ignoriše ostale dvije. Budimo iskreni, upravo to očekuju, a ja ih pitam kakve će biti posljedice takve situacije u BiH", rekao je odlazeći visoki predstavnik.

On je ocijenio da se ovakvo stanje u BiH ne može dugo održavati i da je ova godina godina istine.

Lajčak je naglasio da je neshvatljivo da u BiH još uvijek postoji mišljenje da neko drugi treba treba da ostvari svoje maksimalističke zahtjeve ignorišući maksimalističke zahtjeve drugih i ocijenio da takva filozifija vodi BiH u propast.

Prema njegovim riječima, onaj koji ismijava dogovore šest političkih lidera plaši se da će zemlja profunkcionisati bez njega i onda je bolje da ide u propast sa njim, nego da ide naprijed bez njega.

On je ponovio da je uvijek pozdravljao dogovor iz Pruda zbog filozofije dogovaranja, kao i izbor tema tog sastanka, jer je to važno i za tranziciju OHR-a i za BiH.

Međunarodna zajednica podržava prudski proces


Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ponovio je danas tokom sastanka sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da prudski proces ima snažnu podršku međunarodne zajednice, koja je spremna da ti pregovori budu realizovani kroz parlamentarnu proceduru, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Na sastanku, koji je održan u Međugorju, bilo je riječi o aktuelnim političkim prilikama u BiH, s posebnim osvrtom na realizaciju dogovora lidera HDZ BiH Dragana Čovića, SNSD-a Milorada Dodika i SDA Sulejmana Tihića od Pruda do Banjaluke.

Čović je visokog predstavnika u BiH upoznao o rezultatima sastanka u Banjaluci i dinamici daljih razgovora, kako bi se došlo do pune realizacije sporazuma iz Pruda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE