• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Šta bi bilo, kad bi bilo..

"Politka 'sve ili ništa' i 'odjednom sve', dovodi do ništa", kaže Tihić i upozorava: "Šta bi bilo da je Izetbegović tražio ukidanje vojske RS?"

 Tihić: Šta bi bilo, kad bi bilo.. Izvor: MONDO

Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je da je zajednička izjava iz Pruda, kao rezultat dogovora SDA, SNSD i HDZ, proces koji ima svoje faze i ne bi trebalo da se odmah insisitira na konačnim rješenjima, jer je ovo prvi put od Dejtona da se u BiH razgovra o unutrašnjoj organizaciji zemlje.

"Počeli smo razgovore, napravili smo dobar okvir, to je jedan proces i, kada je u pitanju teritorijalna organizacija, to je teško riješiti", istakao je Tihić u dnevniku sarajevske TV Hajat, dodavši da je za sve velike ideje i ciljeve potrebno vrijeme i da će pitanje tertiorijalne organizacije biti posljednje riješeno.

Komentarišući banajlučki dogovor da BiH bude sastavljena od četiri teritorijalne jedince, Tihić je naglasio da se pregovori moraju voditi u opuštenoj atmosferi i da te razgovore ne bi trebalo tertirati kao izdaju i prodaju.

Tihić kaže da očekuje i pomoć od stranaca i medjunarodne zajednice u prekompoziciji BiH i navodi da se ustavna refroma mora odvijati korak po korak.

"Politka 'sve ili ništa' i 'odjednom sve', dovodi do ništa. Vidjeli ste kako je aprilski paket neslavno završio", rekao je Tihić i ocijenio da bi prvo trebalo da se riješe ona pitanja koja se mogu riješiti odmah.

"Šta bi bilo da je (Alija) Izetbegović odjednom tražio da se ukine vojska RS, obavještajna služba, da bude jedan DGS (Državna granična služba) da bude jedna uprava carina. Nikada to ne bi dobio 1995.godine", rekao je Tihić i naveo da je išlo sve polako, "prvo tri, pa šest, a sada je devet ministarstava u Savjetu ministara BiH".

"Za mene i moju stranku neupitna je BiH. To je jedina stvar koje je neupitna. Sve ostalo u okviru BiH je stvar dogovora", rekao je Tihić i dodao da se zalaže za regionalizaciju po evropskim principima, i to za ekonomske regije multietničkog karaktera.

"Rekao sam da ćemo imati četiri teritorijalne jedinice, da će one biti ekonomske regije. Kada, kako, na koji način, koliko će taj proces trajati, zavisi od mngo toga. Ne želim ovdje da zaoštravam situaciju, pričamo o nekakvim ukidanjima, dokidanjima. Ovo je prvi put od Dejtona da se vode razgovori o teritorijalnoj organizaciji BiH", rekao je Tihić.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE