• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalabić: SDA blokira izbor članova policijskih odbora

"Kad god napravimo pomak, SDA to blokira. Od tri pozicije koje se dijele, SDA želi dvije za Bošnjake, treću za Srbe, a Hrvatima poručuju da sačekaju"

 Kalabić: SDA blokira izbor članova policijskih odbora Izvor: MONDO

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić izjavio je da SDA blokira izbor i imenovanje članova Odbora za žalbe i Odbora za izbor direktora novoformiranih policijskih tijela.

Kalabić je rekao da SDA taj posao obavlja preko člana Komisije za izbor i imenovanje članova ovih tijela Hazima Rančića, koji je, kako je naveo, bio najžešći protivnik policijske reforme.

"Zbog blokade SDA, taj posao još nije završen. HDZ BiH, Stranka za BiH, PDP i SNSD su postigli dogovor, ali se SDA preko Rančića protivi našem rješenju. Taj posao nećemo moći završiti ako SDA ne promijeni stav", istakao je Kalabić.

Prema njegovim riječima, SDA traži mjesto za svoje kandidate Samira Rizvu i Bakira Dautbašića, za koga se govori da "vuče i neke ratne repove".

"Suština je da, kad god napravimo pomak, SDA to blokira. Od tri pozicije koje se dijele, SDA želi dvije za Bošnjake, treću za Srbe, a Hrvatima poručuju da sačekaju. Mi iz ostalih stranaka predlažemo da dužnost predsjednika dva odbora obavljaju Srbin i Bošnjak, a sedmi član da bude Hrvat", rekao je Kalabić za sutrašnji "Fokus".

On je dodao da predstavnici SDA tvrde da im pripada funkcija sedmog člana, jer su većinski narod u BiH.

Kalabić smatra da su predstavnici međunarodne zajednice očekivali da će taj proces blokirati SNSD, a ne SDA i, da je bilo tako, već bi reagovali, dok od SDA ne traže da popusti.

On je rekao da su se predstavnici SNSD i ovoga puta, kada je u pitanju izbor nezavisnih policijskih tijela, ponašali korektno, te da ni u izboru ljudi iz stranaka koje su se dogovorile nema spornih imena.

"Riječ je o ljudima koji su se javili na konkurs. Pravimo listu koja će biti predložena parlamentu BiH, dok SDA po svaku cijenu gura Rizvu i Dautbašića. U SDA su se zapetljali, jer imaju imena koja moraju i koja ne smiju proći, a jedno ime je prošlo, što se nikako nije smjelo desiti i sada tu osobu žele da potisnu. Riječ je o izvjesnom Hodžiću, koji se nikako ne uklapa u njihovu politiku. Sada muku muče kako da ga izbace", rekao je Kalabić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE