• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prazne PDP fotelje

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić rekao je da će u narednih nekoliko dana ostati upražnjene sve fotelje u koje su ustoličeni kadrovi PDP-a.

 Prazne PDP fotelje Izvor: MONDO

To je, kaže Vasić, logičan slijed događaja nakon cijepanja koalicije SNSD-PDP.

Vasić je istakao da će na mjesta kadrova PDP-a biti imenovani drugi funkcioneri prema predviđenoj proceduri.

Dodao je da se zahvaljujući podršci SNSD-a na važnim pozicijama u Savjetu ministara BiH i drugim institucijama na nivou BiH nalaze Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta, Igor Crnadak, zamjenik ministra odbrane, i Veselin Poljašević, zamjenik ministra transporta i komunikacija.

"Na državnom nivou izbor novih kadrova teći će nešto sporije u odnosu na izmjene na republičkom nivou. U Vladi RS iz reda PDP je Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, a pod direktnom ingerencijom ovog ministarstva su dvije veoma značajne institucije - Fond penzijsko-invalidskog osiguranja i Zavod za zapošljavanje RS", rekao je Vasić za banjalučki "Fokus".

On je dodao da PDP, osim generalnog direktora Fonda PIO Zorana Mastila, ima i direktora filijale Fonda PIO u Trebinju i značajan dio šumskih gazdinstava u preduzeću Šume RS.

vasić dodaje da će u dogledno vrijeme upravni odbori pokrenuti njihovo razrješenje i izbor novih rukovodilaca ukoliko oni sami ne podnesu ostavke.

Kadar PDP su i Dragan Šolaja, trenutno na poziciji direktora Fonda stanovanja RS, Goran Milojević, direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, i Rade Simović, direktor Narodnog pozorišta RS.

Vasić je rekao da kadrovi PDP sjede i u vrlo važnim upravnim i nadzornim odborima državnih preduzeća i institucija, a raspad koalicije podrazumijeva i njihovo povlačenje sa pozicija.

"Lokalne zajednice, odnosno stranački odbori u opštinama samostalno će procjenjivati o koalicijama", rekao je Vasić.

On je dodao da SNSD nema namjeru da otvara vrata kadrovima PDP-a, koji bi u tom slučaju, kako je naveo, promjenom stranačkog dresa zapravo priželjkivali ostajanje na funkcijama.

"Tako se neće moći dogoditi da neko zaspi kao član PDP-a, a probudi se kao član SNSD-a, kao što je bilo slučajeva. Imali su dovoljno vremena da postanu naši članovi. Sada nema potrebe za tim. Nećemo dozvoliti prelaske u SNSD, jer bi oni na taj način promjenom knjižice zapravo željeli zadržavanje na poziciji", rekao je Vasić.

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić rekao je da pretpostavlja da će predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić pokrenuti pitanje razrješenja kadrova PDP na republičkom i državnom nivou vlasti.

"To je uobičajen put. To će se najvjerovatnije dogoditi u narednih nekoliko dana. Isti slučaj jeste u Domu naroda parlamenta BiH. Za očekivati je da za desetak dana niti jedan funkcioner PDP ne bude na sadašnjem mjestu. Predstoji nam unutarstranačka konsolidacija i izrada novog programa", rekao je Nagradić.

Još tvrdi da direktori ne spadaju u set političkih funkcionera koji se biraju zbog pripadnosti stranci.

"Procedura zamjene direktora je nešto drugačija. Vjerujem da će to biti ostavljeno redovnoj proceduri. Zamjeni članova upravnih odbora ne pridajemo posebnu pažnju. Vjerovatno će i oni biti smijenjeni u narednim nedjeljama. Čekaće se redovne sjednice i tada će vjerovatno biti smijenjeni kadrovi PDP u upravnim odborima", kaže Nagradić.

On kaže da ne isključuje preispitivanja na lokalnim nivoima iako su, kako ističe, moguća i druga rješenja u ukupno 13 opština u kojima su u koaliciji sa SNSD.

Članovi Izvršnog odbora SNSD-a zaključili su u subotu, 31. januara, da su spremni nastaviti dalje bez koalicionog partnera PDP-a, nakon što su analizirali zahtjeve koje im je uputila ova partija, i ocijenili da se radi o negativnom i neprimjerenom sadržaju koji za cilj ima destabilizaciju situacije u RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE