• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne može se zabraniti istraga protiv Orića

Niko ne može da zabrani da se vodi istraga protiv Nasera Orića, smatra bijeljinski okružni tužilac Nebojša Jovanović.

 Ne može se zabraniti istraga protiv Orića Izvor: MONDO


Odluka specijalno imenovanog vijeća Haškog tribunala da odbije zahtjev ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića u skladu je sa svim zakonima i konvencijama, jer niko ne može da zabrani da se vodi istraga, rekao je bijeljinski okružni tužilac Nebojša Jovanović.

U Hagu je odbijena Orićeva apelacija koja se odnosila na navodno kršenje pravila u vezi sa pokretanjem istrage protiv njega pred Okružnim tužilaštvom u Bijeljini za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici i Bratuncu.

Tužilac Jovanović, koji vodi istragu protiv Nasera Orića, naveo je da je Haški sud tražio od Tužilaštva u Bijeljini da dostavi informaciju o tome kakvu vodi istragu, šta je uradio i dodao da su u Hagu utvrdili da Oriću nije bilo suđeno za zločine u vezi sa kojima se vodi istraga bijeljinskim Okružnim tužilaštvom - prenosi "Glas Srpske".

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović smatra da srpska strana ne treba mnogo da se veseli zbog pozitivne odluke Haškog tribunala, iako ona otvara mogućnost da se u BiH procesuira i ono što nije bilo obuhvaćeno procesima pred ovim sudom.

"Ovo je jedna od rijetkih odluka Haškog tribunala koja je usklađena sa pravilima njihovog rada", rekao je Mitrović.

On je dodao i da je, prema njihovim podacima, Naser Orić odgovoran, direktno ili indirektno, za paljenje 55 sela u okolini Srebrenice i progon srpskih stanovnika iz tih sela.

Preživjeli stanovnik srpskog sela Bjelovac kod Srebrenice Brano Vučetić svjedočio je nekoliko puta da je Orićeva vojska bila dobro organizovana i da u srpska sela u okolini Srebrenice nisu upadali stihijski, "već po utvrđenom planu, što dokazuje i način na koji su napadali".

"U napadu na moje selo 14. decembra 1992. godine Orićevi vojnici ubili su za svega nekoliko sati 190 mještana", izjavio je Vučetić.

On je ispričao i da su ga iz Haškog tribunala, dok je Orić bio tamo u pritvoru, kontaktirali dva puta. Rekli su mu da će svjedočiti, ali se to nikada nije desilo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE