• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bihać: Grad napretka, bez povratka

"Sve što se radi u ovom gradu vrijedno je pažnje i na svakom koraku vidljiv je veliki napredak", rekao Visoki predstavnik u BiH.

 Bihać: Grad napretka, bez povratka Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić istakli su tokom zajedničke posjete Bihaću da je sve što se radi u ovom gradu vrijedno pažnje i da se na svakom koraku vidi veliki napredak.

"BiH je za mene Evropa u malom po svom bogatstvu, šarolikosti kultura i tradicije, kulturno-istorijskog nasljeđa. Bihać je, isto tako, poseban. Odavde se cijeloj Evropi šalju vrijedne poruke o radu", rekao je Incko novinarima nakon susreta sa načelnikom opštine Bihać Hamdijom Lipovačom i njegovim saradnicima.

Ukazujući na značaj prve zajedničke posjete visokog predstavnika u BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH jednoj lokalnoj zajednici, Špirić je rekao da Bihać nije slučajno odabran.

"Poruke koje stižu iz Bihaća ohrabruju, ali i stvaraju dodatnu dozu odgovornosti državnih institucija prema ovom gradu", naglasio je Špirić.

On je podsjetio da je Savjet ministara BiH ratifikovao sporazum sa Njemačkom u iznosu od 17 miliona evra kojima će biti rješavani problemi kanalizacionog sistema u Bihaću.

"Tu je i aerodrom Željava, IPA fondovi, jer je Bihać granična opština i ima veliku ulogu u saradnji sa Hrvatskom. Razgovarli smo i o novoj prekategorizaciji graničnih prelaza sa Hrvatskom, posebno u dijelu Martinog Broda i Tržačkih Raštela. Vrijeme je da se BiH otvori prema sujedima", dodao je Špirić.

Načelnik opštine Bihać Hamdija Lipovača rekao je da su Incko i Špirić svojom posjetom dali jasnu podršku Bihaću i svemu onome što ova lokalna zajednica doprinosi na putu BiH ka EU, a to je suživot, tolerancija i sve bolja ekonomija.

Ipak, ova opština ne može pohvaliti napretkom u procesu povratka izbjeglih i raseljenih.

Tokom posjete srpskom povratničkom naselju Lohovo, u opštini Bihać, Špirić je ukazao na ovaj problem, rekavši da se vraćaju uglavnom starija lica, ali ni ona u velikom broju.

"Mislim da nije dovoljna samo politička retorika. Treba doći i vidjeti, jer na terenu je sve drugačije", rekao je Špirić nakon razgovora sa mještanima Lohova, u kome je prije rata živjelo uglavnom srpsko stanovništvo.

Špirić je u pratnji načelnika opštine Bihać Hamdije Lipovače posjetio naselje Lohovo, koje je dio bihaćke Mjesne zajednice Ripač. U ovo naselje se nakon rata vratilo oko 80 prijeratnih stanovnika, uglavnom starijih lica.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Hrizostom izrazio je nadu, tokom posjete predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Bihaću, da će izgradnja srpske pravoslavne crkve u ovom gradu biti završena.

Vladika Hrizostom pozdravio je zalaganje opštinskih vlasti, sa načelnikom opštine Hamdijom Lipovačom na čelu, na izgradnji kvalitetnih međunacionalnih odnosa i brizi o povratnicima.

Tokom boravka u Bihaću, Špirić se sastao sa episkopom Hrizostomom i zajedno sa načelnikom opštine Bihać Hamdijom Lipovačom posjetili su objekat pravoslavne crkve u izgradnji. Prva faza izgradnje ovog objekta okončana je 1992. godine, ali do danas nije završena.

Ovo će biti prioritet u narednom priodu kako predstavnika Srpske pravoslavne crkve, tako i opštine Bihać, navedeno je tokom susreta.

Bihaćka opština zalaže se i za izgradnju objekta vladikine rezidencije, tako što nastoji da konačno vrati sjedište ove eparhije u Bihać.

(Srna/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE